Стачка в Министерството на външните работи

OFFNews 04 октомври 2022 в 21:03 5662 8

Министерството на външните работи

Снимка mfa.bg

Министерството на външните работи

Служителите в Министерството на външните работи се подготвят за стачка заради ниското заплащане. 

Ниското ниво на заплащане в системата на МВнР е проблем, който синдикалното обединение настоятелно поставя на вниманието на всички ръководства от 2019 г. насам, заявяват от Професионално обединение на държавните служители от дипломатическата служба. 

В позицията им се казва още:

"Този проблем е следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството. Искаме да подчертаем, че организацията на стачни действия има изцяло деполитизиран характер и цели единствено постигането на достойно заплащане, съответстващо на високата квалификация и професионализъм на служителите в МВнР.

Следва да се отбележи, че MВнР от години заема едно от последните места по заплащане сред българските ведомства, което е в пълен контраст с много високите изисквания за постъпване на работа. В същото време, заплащането в МВнР не само остава значително по-ниско в сравнение със сходни ведомства, но в много случаи по-ниско и от това в сектори изискващи нискоквалифициран труд. Същевременно, обемът на работата и отговорността на служителите, ангажирани с въпросите на националната сигурност и опазването на държавния суверенитет, постоянно се увеличават на фона на множеството международни кризи, ескалиращи в близост до нашия регион.

В допълнение, въпреки рекордната инфлация в страната, заплатите на служителите в МВнР не бяха индексирани, за разлика от тези в редица други ведомства. Противно на практиката в останалите държави членки на ЕС, командировъчните средства в МВнР не са актуализирани от повече от 15 години, което създава сериозни трудности за окомплектоване и пълноценно функциониране на задграничните ни представителства. Не на последно място, служителите на МВнР понастоящем получават и едни от най-ниските пенсии, поради драстичното намаляване на техните заплати (респективно осигуровки) при дългосрочна задгранична командировка.

Системното недофинансиране на МВнР и неговите задгранични представителства е причина за сериозна демотивация на служителите, отлив от министерството на вече подготвени кадри, както и за все по-трудното привличане и задържане в системата на нови служители. В резултат на тази целенасочена политика, на практика към настоящия момент българското външнополитическо ведомство се намира в сериозна кадрова криза".

Служителите на МВнР настояват за достойно заплащане, индексиране на командировъчните средства, преустановяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

8

редовно четящ

05.10 2022 в 14:31

Ох, милите! Роня едри сълзи за калинките там. Нека докажат професионализъм и най-квалифицираните да получат увеличение. Това важи за цялата държавна администрация, която впрочем се нуждае от драстично прочистване.

726

7

Кариерен

05.10 2022 в 10:18

Крайно време беше и в МВнР да стачкуват! За да подготвиш един кариерен (професионален) дипломат се изискват години обучение и после още много години повишаване на квалификацията, владеене на чужди езици и мн. други. Тук не говорим за политическите назначения, които не са малко, но които убедително съдейсват за уронване престижа на българската дипломация пред обществеността. Досега синдикатите в МВнР бяха абсолютно беззъби пионки на управляващите партии, ако изобщо ги имаше. Ако някой синдикален "бос" се опитваше да се бори за каквото и да било, веднага го пращаха посланик (даже да не покрива критериите) и така му запушваха устата. Затова - поздравления на сегашните профсъюзи и кураж!

12278

6

pencotk

05.10 2022 в 07:12

да се квалифицират на стругари- колкото изкара- полкова ще получи. Работни места-бол!

5430

5

deyan_h

05.10 2022 в 00:40

И имено да се видят връзкарчетата.... ))) Та - Одит...

И нека вземат хубави пари за добра работа.

5430

4

deyan_h

05.10 2022 в 00:34

попе... Одит, за да се публикува колко точно получават. нето бруто и всякак, заедно с дмс и всичко....

Навремето имаше една история... Инспекторите от НЗОК щяха да обявяват стачка заради ниски заплати... Е, заплатите им наистина бяха ниски... В пресата се появи само намек за въпрос относно дмс от приходите им от наложени глоби....... Ииииииии.... стачка? каква стачка... нищо такова няма.... ))))

15914

2

поп Дръвчо

05.10 2022 в 00:26

Няма да помогне.

Липсата на пари за читави хора там е обективна. Връзкарчетата отделно.

5430

1

deyan_h

04.10 2022 в 23:22

ами... Одит? ))))