Срокът на задграничните паспорти става 10 години

OFFNews Последна промяна на 08 август 2017 в 10:10 5404 0

Срокът на задграничните паспорти става 10 години

Срокът на валидност на българските задгранични паспорти ще бъде увеличен от 5 на 10 години. Това ще стане с промени в Закона за българските документи за самоличност, обяви пред БНТ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Един от основните приоритети на правителството е във всяка една от областите да се направят сериозни облекчения за гражданите и бизнеса. Министерството на външните работи предоставя услугите преди всичко чрез задграничните си представителства. В над 90% от случаите то е посредника за предоставянето на услугата, която се предоставя от други администрации, допълни Екатерина Захариева:

Вече започна общественото обсъждане за намаляване на таксите, за които споменахме. Правим анализ и на други такси, но днес предстои обявяване на обществено обсъждане на Закона на българските документи за самоличност. Това изменение, което предвиждаме нашите съграждани в чужбина най-много ще усетят облекчение, което ще засегне всички, не само нашите съграждани в чужбина. 

По думите ѝ ще се търси и облекчение за подаването на онлайн заявления за издаване на български документи. "Защото повечето от нашите съграждани живеят по-далече от там, където са консулските служби и няма как да открием такива във всеки град, в който има българи. До момента изискването е това заявление да може да става само чрез електронен подпис издаден от България. Има такава административна услуга, но за година и половина са подадени само две заявления по електронен път", обясни Захариева.

По думите ѝ е предвидено подаването да става и без електронен подпис, като Това, което предвиждаме като изменение в закона, който има електронен подпис да може, а който няма да подаде заявлението като прикачи файла и копие от актуалния си документ към него, разбира се при защита на личните данни и да трябва да го получи лично в консулската служба. Ще се ходи само веднъж до консулската служба. Сега съкращаваме и сроковете на този закон. Става 60 дни нормалната услуга, сега е 90, 30 дни става по-бързала услуга. Възможност за получаване на документите с куриери, когато сте го подали лично. Идеята е да съкратим ходенето да бъде само веднъж. Намалихме и таксите, едната със 100% за получаване на свидетелство за съдимост, а другата с 25%, правим анализ и на други такси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови