Външно: Системата ни за е-паспорти работи в лабораторни условия

OFFNews 27 юли 2016 в 09:01 5317 5

Външно: Системата ни за е-паспорти работи в лабораторни условия

Системата за електронно подаване на заявления за издаване на лични карти и паспорти на Министерството на външните работи (МВнР) работи в "лабораторни условия". Това каза пред Нова тв зам.-министърът на външните работи Христо Ангеличин. 

Според обявената обществена поръчка за близо 500 хил. лв. крайният срок на изпълнение на проекта трябваше да в края на октомври 2015 година. Пускането на системата за подаване на заявления беше обявено чак през юни 2016 г., като тогава директорът на дирекция "Консулски отношения" Раковски Лашев заяви, че тя работи от април. От отчета на Външо обаче става ясно, че за това време е направен опит за подаване на едно заявление, което не е прието

Както OFFNews писа, 13 опита са били необходими на българин, живеещ в Гърция, за да подаде електронно заявление за издаване на лична карта чрез системата "Е-Консулски" услуги. 

Според зам.-министър Ангеличин системата "работи в лабораторни условия" и се "изчистват малки бъгове". Той прогнозира, че финалният вариант на системата ще заработи през 2018 година, когато в личните карти се появи електронният чип, който ще замества необходимия електронен подпис за подаване на заявлението. 

Въпреки нулевата ефективност на проекта, МВнР вече подготви нормативни промени за работа на системата и за издаването на шофьорски книжки. Промените в Правилника за издаване на българските лични документи предвиждат подмяната на повредена, унищожена, изгубена или открадната шофьорска книжка да може да става чрез системата след подаване на заявление. 

"Предупредихме, че този подход е мъртвороден и сега това се потвърждава", коментира за OFFNews Стефан Манов от обществения съвет на българите във Франция. Той обясни, че между подаването на документите и получаването им минават близо два месеца. Нормалната услуга в България отнема максимум един месец. "Ако трябва да дам 200-300 евро, за да отида до Париж, за да си издам лична карта, по-добре да отида в България и за 8 часа ще си изкарам документ", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

4

Izalina

27.07 2016 в 13:42

Най-накрая някой да ни каже право в очите и то от най-високо министерско ниво, че ни имат за лабораторни мишки.
Да видим само колко време още ще носим на експерименти.

15914

3

поп Дръвчо

27.07 2016 в 12:31

Някой е усвоил 490000 лева, това се изясни. Такива лаборатории има из цялата държавна администрация.

20374

1

Стринка Минка

27.07 2016 в 09:32

близо 500 хил. лв. крайният срок на изпълнение на проекта трябваше да в края на октомври 2015 година.
зам.-министър Ангеличин прогнозира, че финалният вариант на системата ще заработи през 2018

Безотговорността е държавна политика.