Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МВР дава половин млрд. лв. за биометрия, МЗ - 400 хил. лв.

Юлиан Христов 05 февруари 2016 в 17:32 7668 5

Въпреки че не е заложено в програмата на правителството, МВР има намерение да изгради Централизирана система за персонализация на български лични документи. Прогнозната стойност, която е готова да плати държавата, е близо 600 млн. лв. с ДДС за следващите 11 години, като освен средства от държавния бюджет ще се търси и европейско финансиране. 

На фона на това Здравното министерство също има намерение да изгради подобна система, която ще позволи пациентите да имат достъп до услуги след предоставяне на пръстов отпечатък. Към настоящия момент правителството не е достатъчно убедително в аргументите си за съществуването на две паралелни системи, работещи с биометрични данни. От стенограмата от последното заседание на правителството става ясно, че премиерът Бойко Борисов осъзнава това и настоява здравният министър Петър Москов да даде разяснения, за да се разсеят съмненията, че "правим все едно второ МВР". 

От изказването на Москов става ясно, че намереното от министерството му технологично решение няма да излезе повече от 400 хил. лв. Той обяснява, че събираните биометрични данни ще се използват за генериране на индивидуален код: 

Третото нещо, не събираме биометрични данни, както примерно за международните паспорти или за целите на сферата на МВР се правят различни такива класификатори, а използваме биометричните данни за генериране на индивидуален код, който код се свърза в системата на ЕГН и оттам нататък с този код здравноосигуреният гражданин разрешава здравноосигурително плащане от негово име – толкова е просто, толкова е едномоментно, толкова е веднага.

Намеренията на властта са да се поднови съществуващата техника, която е с изтичаща техническа годност и цялата система с база от данни, която е пръсната в страната, да бъде събрана на едно място. Това е свързано и с изтичащия договор със Siemens, които към момента поддържат системата. Парите ще бъдат похарчени за обновяване на информационните системи на МВР с 11-годишен хоризонт, като тук са включени и разходите за софтуер. Аргументите на МВР са, че поддържането на сегашната система струва доста по-скъпо, от гледна точка на поддръжката. Необходимите средства за новата система, разбира се, са прогнозни и те няма да бъдат платени накуп. Биометричните данни са абсолютно същите, които са събирани и към този момент при издаването на международни паспорти. Това означава, че техниката, с която МВР разполага, може да бъде използвана и за това.

Новото е, че тези данни ще са вградени в личните карти, което ще позволи преминаването през т.нар. електронни гейтове на летищата, което вече се практикува в ЕС. По информация на OFFNews разчетите на МВР показват, че разликата в разходите за експлоатация на съществуващата сега система и разходите за новата, са около 10 млн. лв. в полза на новата. Това е защото ще има единен център за персонализация, а не 29, колкото са в момента. В същото време ще бъдат вложени и нови видове защити на личните документи, които настоящите нямат. Ще се вложат средства и в нов дизайн и нови материали, които ще са защитени от фалшификация.

Малка подробност тук е, че услугата няма да се извършва от новото предприятие Център за предоставяне на услуги, както беше анонсирано по-рано от вътрешния министър Румяна Бъчварова, която искаше да "отърве" МВР от неспецифични дейности. Това означава, че правителството държи парите да бъдат "налети" във вътрешното ведомство, а не в отделено от него държавно предприятие.

В края на ноември правителството взе решение личните карти да бъдат с вграден електронен чип, който ще дава възможност картата да се използва като електронен документ за пътуване и като носител на данни за електронна идентичност. Предвидена е и опция в електронния носител да бъде вградена електронна идентификация и чрез създадената електронна идентичност гражданите да ползват електронни услуги от държавата, се казва в мотивите на МВР за изграждането на системата. 

На този фон остава неясно защо е необходимо две отделни министерства да изграждат две отделни бази с биометрични и лични данни и защо не се търси техническо решение за централизирана система на ниво електронно правителство.

"Логиката показва, че ако ще се събират биометрични данни, те трябва да бъдат в единна база данни, която да се съхранява в личната карта на всеки един гражданин с отделен достъп на различните институции до различна част от информацията. Но всичко трябва да бъде концентрирано в личната карта, иначе ще се създадат две бази данни, за които ще бъдат похарчени излишно пари", коментира пред OFFNews Минчо Спасов, бивш шеф на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 40-то Народно събрание. По този начин се създава впечатлението, че ще бъдат дадени два пъти пари за една и съща дейност с неясен резултат. 

Спасов смята, че планираните от МВР разходи за новата централизирана система не са обосновани. "Електронното управление на държавата изобщо трябва да бъде цялостна политика, а не правене на парче от различните ведомства. Има смисъл това усилие, ако продължим започнатото преди 10-на години усилие за изграждането на електронното правителство. Биометричните данни трябва да бъдат в единна база данни, управлявана от един и същи орган - дали той ще бъде министерство на държавната администрация, дали ще бъде комисията за лични данни или МВР, трябва да има един орган, който да дава достъп на различните други държавни структури различни сегменти от личната информация на едно лице, включително и на здравния му статус", аргументира се Спасов.

Вероятно има технически решения за надграждане на съществуваща система за събиране и обработка на лични и биометрични данни в МВР, но такава възможност не стои на дневен ред за министерството. Очакваният ефект на поскъпване на услугата предвид големите вложения в нея може да се очаква, въпреки че според зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов "стремежът на МВР е да се запази единичната цена" при издаването на документите за самоличност.  

"Струва ми се, че разходът е прекомерен. Бих задал въпрос към съответните министри, за да се изясни въпросът с какво разполага като техника МВР към този момент и дали действително е необходимо да се закупува нова техника, има ли някакъв друг начин за решаване на въпроса, който да позволи извършването на разходи в по-малък размер", смята бившият вътрешен министър Емануил Йорданов

От дебата в правителството въпросът като че ли не става по-ясен. Премиерът настоява Петър Москов да обясни, че не става въпрос за събиране отпечатъци. От изказването на здравния министър обаче разбираме, че всъщност биомтерия ще бъде използвана. 

"Просто исках да знаят колегите за какво става въпрос, а не че ти взимат отпечатъци", казва Борисов, но от обясненията на Москов излиза, че системата ще работи точно с пръстови отпечатъци.

От намеренията на правителството става ясно и друго: ще има още един регистър данни, който ще се контролира от Транспортното министерство. По този начин електронната идентификация ще работи с два регистъра, за които ще бъдат похарчени средства. 

В програмата на правителството до 2018 г. в този смисъл са заложени по-различни намерения. Във връзка с електронното управление в публичните сектори и предоставяне на качествени услуги от администрацията е поставена цел, според която трябва да съществува единен електронен идентификатор, за което обаче трябва да има изготвено съответното законодателство. Сред поставените цели е и "извършване на интеграция на единния електронен идентификатор с личните
документи". В случая целите са заложени в главата, отнасяща се изцяло за електронното правителство. В текстовете, засягащи МВР подобни намерения не са посочени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!