Споразумяхме се с Турция за презгранични операции за охрана на въздушното ни пространство

OFFNews 20 февруари 2024 в 20:15 1519 1

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/Антония Георгиева

Тодор Тагарев

Меморандум за разбирателство между правителствата на Република България и Република Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство ще бъде подписан от министрите на отбраната на двете страни, съобщиха от пресцентърът на Министерството на отбраната.

Днес Тагарев заминава на официално посещение в Анкара. Визитата е по покана на министъра на националната отбрана на Турция Яшар Гюлер. Целта е да бъдат обсъдени актуални въпроси на сигурността и отбраната от двустранния и международния дневен ред.

Предвижда се на срещата в Министерството на националната отбрана на Турция Тодор Тагарев и Яшар Гюлер да дискутират възможностите за участие в съвместни инициативи в сферата на отбраната и перспективите за повишаване на оперативната съвместимост, бойната подготовка и осигуряването на въоръжените сили. В рамките на визитата са планирани срещи на българската делегация в Съвета по национална сигурност и в Комисията по отбрана на Великото национално събрание на Турция.

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандума за разбирателство в края на януари. В Меморандума се определят правата, отговорностите и задълженията на страните, както и основните принципи, процедури и условия за провеждане на презгранични операции за охрана на въздушното пространство на двете държави, уточняват от пресцентъра на МО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

21.02 2024 в 10:59

Голям смях ще е тази среща. От една страна най-голямата европейска армия с най-модерно въоръжение и основен стълб на НАТО, а от другата страна най-малката, най-лошо въоръжената и тотално дезорганизирана група със зелени чорапи от Задунайская губерния!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика