Quantcast

„Сова Харис“ прогнозира 60% подкрепа за БСП и ДПС на евровота

Последна промяна на 08 януари 2014 в 10:51 7220 16

Васил Тончев

Снимка БГНЕС, Архив

„На самите избори данните от изследването ни от декември показват, че БСП ще има 7 евродепутата, ГЕРБ – 5, ДПС – 3 и по един депутат в Европейския парламент ще имат от „България без цензура“ и от Реформаторския блок. Но, разбира се, това са предварителни прогнози.“

Това заяви за БГНЕС ръководителят на социологическа агенция „Сова Харис“ Васил Тончев.

Данните на „Сова Харис“ отреждат 58,8% подкрепа за БСП и ДПС на евроизборите.

Прогнозата на агенцията препраща към заявката, която управляващите направиха в края на миналата година, като заявиха, че изборите за Европейски парламент ще бъдат лакмус за общественото доверие в правителството. Такова изказване за пръв път направи председателят на икономическата комисия в парламента Йордан Цонев (ДПС). Той заяви, че ако БСП и ДПС не получат над 50% от гласовете на евровота, властта ще се замисли за предсрочни парламентарни избори.

Според изследването на „Сова Харис“ обаче изборите за ЕП няма да доведат до нов парламентарен вот. Заедно с това, Тончев прогнозира още напрегната предизборна кампания.

„Тази кампания ще бъде изключително агресивна и компроматна. И обстановката в момента е такава – напрегната, обществото ни е разединено. Не очаквам нищо лицеприятно да се случи. Още повече, виждаме, че всички опозиционни партии – в и извън парламента, се борят с всякакви средства заедно с европейските избори да има и парламентарни. Нещо, което според мен няма да се случи“, коментира социологът.

Според Тончев ГЕРБ трябва да представят нова визия пред обществото. По думите на експерта зам.-председателят на партията Цветан Цветанов е пречка за екипа на Борисов.

„ГЕРБ с Цветан Цветанов не би могъл да разчита на сериозен изборен успех. В партията трябва да влязат нови хора и да обещаят нова политика. Трябва да формулират нови послания, които да бъдат насочени към развитието на България, а не да бъдат обърнати реваншистки към близкото минало“, смята Тончев.

Социологът подчертава още, че Реформаторският блок е пропуснал възможността да заеме централни позиции в дясното пространство.
„Реформаторите имаха шанс да се развият, но не намериха модерните политики, верния тон и верните послания, вледствие на което ще трябва да се примирят с много по-скромна роля в бъдеще. Реформаторите са сбор, но не и обединение на партии“, коментира ръководителят на „Сова Харис“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.01 2014 в 07:38

Тончев, на Бареков давай повече.Нали сте приятели.

09.01 2014 в 14:24

По попронцип се наблюдава възход на левите партии на запад и не бих се изненадал, ако БСП са с най-много хора в европарламента след изборите през Май месец.

09.01 2014 в 11:03

Социолозите на мафията лъжат безогледно. Тук вече всъщност не става дума за социология а за сугестология.

08.01 2014 в 21:12

Братче, само на по-избрани дават голф игрища на морето. Трябва още много да се стараеш, ама съмнявам се да ти се получи. Необходимо е много по-упорито да работиш.

08.01 2014 в 21:12

Просто истината не ви харесва. Ама така беше и преди 12-ти май миналата година. Говорехте как ББ щял пак да е премиер, а какво стана накрая! Сините отломки за малко да бъдат бити от Светльо Витков, а Куневата чета едвам събра 3%.
Да говорим направо с числа: ДСБ - 100 000 души, ДБГ- 115 000 души.Жалки сте! Дори Болен взе повече от вас сумарно! За къде изобщо сте тръгнали. Би трябвало да се засрамите и да не си показвате главите, а не да имате претенции да управлявате и реформирате!

08.01 2014 в 15:41

Тончев,Тончев,не знам ще те споходи ли щастието на Кривогледия и Черноликия да си построиш хотелски комплекс и голфигрище на десетки декара"пустееща"земя над морето,но дерзай,майката кърмилница никого не забравя правоверните си опълченци.Пък и милионите субсидии,наши пари,които й даваме,при системен напън от твоя страна/само да не се оакаш/могат да потекът и към твоите сметки...Боже,Господи,каква паплач е сътворила комунистическата клика,стотици хиляди,може би милион,комсомолски,партийни,профсъюзни,ОФ активисти и всеки активно чака своето парче от пицата,нищо,че изглежда постна.Горко на българската демокрация...

08.01 2014 в 11:40

Васо-Механата пак недоразбра. Опорната точка Васо е: БСП и ДПС - 1000%, а останалите са за Дудуков

08.01 2014 в 11:26

Всъщност целта на тия "проучвания" е не какво става по върховете, А ДА СЕ ВНУШИ, ЧЕ бареков Е ИЗБИРАЕМ.

08.01 2014 в 11:19

По-вероятно е да са 60% от гласовете им за парламентарните избори.

08.01 2014 в 11:15

Путиновите отрепки от ФСБ са дали команда на минетния батальон от български сициологически проститутки да започнат топленето на манджата с лъжи между мазните си мултимилионерски бутове!