Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

„Сова Харис“ прогнозира 60% подкрепа за БСП и ДПС на евровота

Елица Мартинова 08 януари 2014 в 10:51 7846 16

Васил Тончев

Снимка БГНЕС, Архив

Васил Тончев

„На самите избори данните от изследването ни от декември показват, че БСП ще има 7 евродепутата, ГЕРБ – 5, ДПС – 3 и по един депутат в Европейския парламент ще имат от „България без цензура“ и от Реформаторския блок. Но, разбира се, това са предварителни прогнози.“

Това заяви за БГНЕС ръководителят на социологическа агенция „Сова Харис“ Васил Тончев.

Данните на „Сова Харис“ отреждат 58,8% подкрепа за БСП и ДПС на евроизборите.

Прогнозата на агенцията препраща към заявката, която управляващите направиха в края на миналата година, като заявиха, че изборите за Европейски парламент ще бъдат лакмус за общественото доверие в правителството. Такова изказване за пръв път направи председателят на икономическата комисия в парламента Йордан Цонев (ДПС). Той заяви, че ако БСП и ДПС не получат над 50% от гласовете на евровота, властта ще се замисли за предсрочни парламентарни избори.

Според изследването на „Сова Харис“ обаче изборите за ЕП няма да доведат до нов парламентарен вот. Заедно с това, Тончев прогнозира още напрегната предизборна кампания.

„Тази кампания ще бъде изключително агресивна и компроматна. И обстановката в момента е такава – напрегната, обществото ни е разединено. Не очаквам нищо лицеприятно да се случи. Още повече, виждаме, че всички опозиционни партии – в и извън парламента, се борят с всякакви средства заедно с европейските избори да има и парламентарни. Нещо, което според мен няма да се случи“, коментира социологът.

Според Тончев ГЕРБ трябва да представят нова визия пред обществото. По думите на експерта зам.-председателят на партията Цветан Цветанов е пречка за екипа на Борисов.

„ГЕРБ с Цветан Цветанов не би могъл да разчита на сериозен изборен успех. В партията трябва да влязат нови хора и да обещаят нова политика. Трябва да формулират нови послания, които да бъдат насочени към развитието на България, а не да бъдат обърнати реваншистки към близкото минало“, смята Тончев.

Социологът подчертава още, че Реформаторският блок е пропуснал възможността да заеме централни позиции в дясното пространство.
„Реформаторите имаха шанс да се развият, но не намериха модерните политики, верния тон и верните послания, вледствие на което ще трябва да се примирят с много по-скромна роля в бъдеще. Реформаторите са сбор, но не и обединение на партии“, коментира ръководителят на „Сова Харис“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!