София към Скопие: Спрете репресиите срещу македонските българи и се извинете

OFFNews 10 май 2023 в 23:31 2075 0

Брифингът в министерството на външните работи

Снимка mfa.bg

Брифингът в министерството на външните работи

"Ние очакваме държава, която е кандидат за членство в Европейския съюз, ефективно да защитава всички свои граждани. Вместо това сме свидетели на опити за заглушаване на гласовете на македонските българи чрез повдигането на безпочвени обвинения срещу тях, чрез притискането им със съдебни дела, чрез тяхно демонизиране в медиите и особено в социалните мрежи."

Това заяви министърът на външните работи Иван Кондов на брифинг по повод последните събития в отношенията на България със Северна Македония.

Липсва изпълнение и на други поети от Скопие ангажименти и дори на елементарни жестове на добра воля, като например договореното извинение към българите, репресирани от комунистическия режим там или отварянето на архивите на държавния репресивен апарат от периода преди 1991 г., припомниха от българското външно министерство.

Иван Кондов припомни и случая от 6 май, когато българският депутат от Европейския парламент Андрей Ковачев, председателят на Фондация "Българска памет" Милен Врабевски и други български граждани не бяха допуснати на територията на Северна Македония за традиционното поклонение на българското военно гробище в Ново село.

В уведомленията, връчени на българските граждани от граничните органи, беше посочено, че те фигурират в забранителен списък в граничната система на съседната държава.

"Направи впечатление, че обяснението на посланика на РСМ у нас и съобщението на Министерството на външните работи в Скопие се разминават с официалните документи, връчени от граничните власти", подчерта Иван Кондов.

Той нарече несъстоятелна тезата, че Андрей Ковачев е „косвена щета на други лица“, които представлявали заплаха за обществения ред.

Българското министерство на външните работи ще информира "всички европейски партньори за този безпрецедентен акт, който не съвпада с декларираното от Скопие намерение да работи за добросъседски отношения и за изпълнение на поетите от него ангажименти. Предстои изпращането на официални писма до европейските институции от Президентството, Народното събрание и Министерството на външните работи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!