Служителите в МВнР спират работа в протест срещу ниските заплати и командировъчни

OFFNews 02 декември 2022 в 10:08 2286 1

министерство

Снимка Сайтът на МВнР

МВнР

Служителите на Министерството на външните работи (МВнР) започват стачка от днес с искане за вдигане на заплатите, индексиране на командировъчните и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване.

Работещите в МВнР ще отидат на работа, но няма да изпълняват служебните си задължения, стана ясно от обясненията на председателя на Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическите служби (ПОДСДС) Мартин Колев.

По думите му към момента не е предвидено те да излизат на протест пред министерството. Колев припомни, че служителите са направили това в сряда. Тогава около двеста стачкуващи хвърлиха жълти стотинки в израз на несъгласието си повече да работят за толкова ниски възнаграждения.

На брифинг в МВнР вчера зам.-министърът Костадин Коджабашев заяви, че шефът на дипломатическото ведомство Николай Милков е изготвил доклад с предложение за 30% увеличение на заплатите, отправен към премиера Гълъб Донев. По думите на Коджабашев нагласата на всички е този казус да бъде решен в положителна посока за служителите на министерството. Въпросът е доколко финансовата рамка на държавата на този етап позволява определен процент увеличение на заплатата. А че такова увеличение е необходимо, това е безспорно, заяви Коджабашев, цитиран от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови