След два протеста властта оттегли закона за строежи по морето

OFFNews 17 май 2017 в 11:02 6153 4

Снимка Тихомира Методиева

ГЕРБ и Обединените патриоти се отказаха да променят Закона за земеделските земи, който разрешаваше да се удължи с още 3 години срокът за застрояване на Черноморието. 

Два поредни протеста стреснаха новата коалиция и тя набързо оттегли законопроекта. Първи заявка за това направиха ГЕРБ, които обявиха, че се отказват от подписите си под промените в закона, предложени от Патриотите и минали единодушно през комисия.

Шефът на комисията по земеделие и една от вносителите на текста - Десислава Танева от ГЕРБ, обясни, че всъщност законопроектът не засяга Черноморието, тъй като там действат и други закони. "Оттегляме законопроекта, тъй като за него се създаде представа, че той обслужва определени инвеститори", обясни Танева. "С този законопроект не могат да се застрояват дюни", категорична беше тя.

Танева уточни, че преди ГЕРБ да въведе срок за промяна в статута на земеделските земи през 2011 г., не е имало никога такъв и заменките са били безсрочни.

Зам.председателят на партията Цветан Цветанов обясни, че ГЕРБ са разговаряли с коалиционния си партньор Обединени патриоти и те са наясно, че подкрепата им за законопроекта е изтеглена. "Консенсус има", категоричен беше Цветанов. 

Патриотите обявиха, че законопроектът вече е оттеглен.  

"Оттегляме Законопроекта за земеделските земи от деловодството на Народното събрание, щом ГЕРБ оттеглят подкрепата – значи няма да има такъв закон", каза вносителят Йордан Апостолов. Той държеше да отбележи, че не би оттеглил този законопроект под натиска на зелените. "Събирането на 100 – 200 души пред парламента ще доведе до безконтролни внасяния и оттегляния на важни проекти. Бих искал да чуя становище какво ще се прави с хората, поели частни иницитиви за строителство по програмите на Фонд "Земеделие". С връщането за земеделската земя, техните проекти падат", поясни Апостолов. „Щом коалиционният партньор е решил да се оттегли, ние не можем да прокарваме закон без тяхна помощ. Все пак се возим в един влак и едното колело като върви назад, другото напред, влакът стои на едно място“, каза Апостолов. 

Депутатите от ГЕРБ също обясниха, че с оттеглянето на закона засегнатите собственици ще трябва да платят два пъти таксите, за да променят предназначението на земята си. Цветан Цветанов дори призна, че необсъждането на скандалния законопроект с обществото е пропуск на ГЕРБ. 

Валери Жаблянов от БСП обясни, че законодателната програма на парламента е започнала с провал. Първият законопроект, внесен в 44-тото Народно събрание, падна заради съмнения на управляващите в собствената им дейност, а "законодателсвтото е тръгнало порочно".

Пред сградата на парламента отново имаше протест срещу законопроекта за застрояване на Черноморието, няколко човека от големия протест на зелените вчера бяха дошли, за да кажат, че няма да позволят на депутатите да приемат закона. 

Тази сутрин пред парламента протестираха и собственици на земи, които подкрепят удължаването на срока за строителство в земеделски земи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови