Стотици на протест пред парламента в защита на Черноморието (снимки)

OFFNews 16 май 2017 в 19:15 10563 6

Снимка Тихомира Методиева

Над 200 души се събраха пред парламента на протест под надслов "Черноморието отново под заплаха!".

Движението пред НС беше блокирано за около час, демонстрантите пропускаха единствено линейките.

Протестиращите скандираха "Искаме природа, не искаме бетон".

Алпинистът Боян Петров и тенисистката Мануела Малеева също подкрепиха протеста.

Поводът за демонстрацията е една от първите законодателни инициативи на новото Народно събрание - за промяна в Закона за опазване на земеделските земи, която дава още 3 години за застрояване на земите с променено предназначение.

Снимка: Тихомира Методиева - Тихича

В съобщение до медиите от "Зелените" посочват, че законопроектът е представен по "циничен начин" заради записаните мотиви, че е насочен към дребните собственици и семейства със среден и нисък доход.

Протестът има и няколко искания:

1. Вносителите да оттеглят законопроекта; 

2. Министерството на земеделието и храните да публикува справка за всички имоти, които ще възстановят земеделското си предназначение и да прогласи решенията за промяна на предназначението им за загубили правно действие; 

3. Министерството на земеделието и храните да уведоми общините, на чиято територия се намират тези имоти, и да ги предупреди, че за тях не могат да издават разрешителни за строеж, преди да се извърши нова промяна на предназначението;

4. Министерството на земеделието и храните да уведоми Министерство на околната среда и водите, както и РИОСВ, на чиято територия има такива земи, за загубата на валидност на решенията за промяна на предназначението на земята и възстановяването на земеделското ѝ предназначение с оглед правилното процедиране на инвестиционни намерения на тези земи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

4

Denis Rizanov

17.05 2017 в 08:17

"Стотици" , казвате, били протестиращите? По натък се уточнява, че били 200. Като извадим протестиращи еколози на хонорар, сигурно ще останат по-малко от 100.


От тях като извадиш такива като червендалестия прасюга с раницата на първата снимка и онова сплъстенето, третото от ляво на дясно на последната снимка на Тихича, я останат 10-20 граждани отишли там наистина по убеждение, я не!
Баси гнусотата - едни и същи ПЛАТЕНИ муцуни, професионални протестъри! Гнус!


А къде е "вдъхновителя" асан генов?
:)

21061

2

рамбо

16.05 2017 в 21:11

"Стотици" , казвате, били протестиращите? По натък се уточнява, че били 200. Като извадим протестиращи еколози на хонорар, сигурно ще останат по-малко от 100. Явно у нас тези, които искат да живеем във времето на семейство Флинстоун са на особен медиен почит. Все пак очаквахме нещо по-така, някой пърформанс например