Христо Иванов подава оставка

Мая Младенова 15 ноември 2021 в 14:37 14308 4

Христо Иванов подава оставка като председател на "Да, България", обяви той в пряко включване по фейсбук.

Изпълнителният съвет също подава оставка. Насрочва се Национален съвет на партията. До избор на ново ръководство старото ще продължи да изпълнява функциите си.

Причината за оставката е слабият резултат на изборите на 14 ноември.

„Ние проведохме Изпълнителен съвет на „Да, България“. На този Изпълнителен съвет се обединихме около мнението, че този резултат е изключително лош, той показва много сериозно отстъпление спрямо резултатите, постигнати на изборите на 11 юли и на пролетните избори от 4 април. Това е много сериозен удар по способността на "Демократична България" да изпълнява онези каузи, с които се е натоварила“, обяви Иванов.

"Този резултат е много лош. Той вероятно ще изисква промяна на курса и на представителството. Да, вероятно сме разочаровали много избиратели, но никой друг не си поставя за цел да представлява демократичната общност", заяви още той.

Иванов ще предложи на Националния съвет да даде мандат на бъдещата парламентарна група на "Демократична България" да подкрепи мандат на "Продължаваме промяната", с които веднага да влезе в разговор.

Съпредседателят на ДБ подчерта, че въпреки оставката „Демократична България“ като инструмент на демократичната общност трябва да бъде запазена. „Да назоваваме проблемите, но да пазим и инструмента“, призова Христо Иванов.

Иванов посочи няколко конкретни причини за слабия резултат: различни елементи от самата предизборна кампания; съвместяването на парламентарната и президентската кампания, което по думите му не им се удало никак добре; посланията; съставът на листите; организационното състояние на „Да, България“.

Той подчерта, че освен „Да, България“ и „Демократична България“ няма кой друг да се грижи за техните каузи.

Иванов специално благодари на Атанас Атанасов и Борислав Сандов за мъдростта и отдадеността в общата им работа. „Но мисля, че най-голям дял от отговорността се пада на мен за това положение, затова аз подавам тази оставка“, добави Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

16.11 2021 в 00:11

Е, да се надяваме, че сега за има-няма две години, ще има и нова детска болница. След като няма да има политическа подкрепа за налудничавите щения на алчни архитекти.

3767

2

Име на профила

15.11 2021 в 15:30

Първата хубава новина покрай тия избори... Неведнъж съм казвал, че Христо няма харизмата, нито биографията да превърне ДБ в това, което може да бъде. Нека помага отстрани. Сега и генерала да пусне и супер!

В ДБ има много способни хора от гражданската квота, ама като не могат да се доберат до микрофон - няма как масите да припознават партията с тях.

5827

1

pisnamiotmutri

15.11 2021 в 14:41

ИТН нанесоха много щети. Заслужават похвала от третата политическа сила ДПС. Изправи се ние идваме също си замина. Имало било 500к обещали били детектор на лъжата.. още го чакаме