След бедствието на Южното Черноморие 12 моста трябва да бъдат ремонтирани

OFFNews 07 септември 2023 в 14:37 1145 0

Асен Василев

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Министърът на финансите Асен Василев

След бедствието по Южното Черноморие по предварителни оценки 12 моста трябва да бъдат ремонтирани, като се изключват другите щети, причинени от наводнението, за около 20 до 30 милиона лева. Това става ясно след среща между председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, председателя на Комисията по бюджет, министъра на финансите Асен Василев и зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев относно финансовите въпроси, свързани с дейността на ведомствената комисията за подпомагане при бедствия и аварии. Изслушан е бил и доклад на кмета на Царево, предаде БТА.

Асен Василев припомни, че в приетия в края на юли бюджет са увеличени средствата за фонда за бедствия и аварии и към момента свободният ресурс е над 60 млн. лв. Той обясни, че когато щетите са ясни, комисията по бедствия и аварии се събира в МВР, приема оценките и средствата се отпускат в авариен режим на момента.

"Също така има оценки, които комисията в момента разглежда, свързани с наводненията в Северна България, те също могат да бъдат придвижени, средства има", каза още Василев.

Той отбеляза, че още миналата година областните управители е трябвало да направят оценка на непочистените речни корита и проблемни участъци, така че да не се стига до такива бедствия.

Предварителната информация, която те са подали, сочи, че има над 250 участъка в лошо състояние, които имат нужда от допълнително почистване.

"В момента в Министерския съвет протича организация всичко това да мине съответно през заснемане, проектиране, а след това и почистване на самите корита. За тази цел в следващия бюджет ще бъде предвиден специален фонд, който да е многогодишен, да работи ритмично, за да има превенция на бедствията", обясни министърът на финансите.

Заместник вътрешният министър Стоян Темелакиев каза, че тече много добре организиран процес по установяване на точните размери на щетите, причинени от наводнението по Южното Черноморие.

"Комисията, ръководена от министъра на вътрешните работи, работи вече, така че да разгледа всички постъпващи данни с конкретни размери на щетите и когато е налице някаква конкретика, това означава не повече от десет дни, комисията да се събере, да разгледа всички постъпили предложения, да вземе съответните решения и процесите по възстановяване да се ускорят максимално бързо", обясни зам.-министърът, като подчерта, че държавата е направила необходимото, за да осигури този ресурс.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев изказа съболезнования на близките на загиналите и увери, че държавата ще възстанови всички щети, но това няма да върне хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки