Ще има ли председател - големият въпрос за първото заседание на новия общински съвет във Варна

OFFNews 13 ноември 2023 в 09:43 1397 0

Благомир Коцев

Снимка Архив

Новият кмет Благомир Коцев (на трибуната) ще се закълне днес.

Новият варненски кмет – Благомир Коцев, новите пет районни кметове и новият общински съвет във Варна се събират на заседание днес в 14 ч. След клетвата ще започне и същинската работа, която все още не ясно дали ще приключи с избор на председател на местния парламент. Очакванията са такъв да не бъде излъчен след първото гласуване, а вероятно и след второто.

Причината е наличието на представители на 12 политически формации. От общо 51 избрани съветници в него влизат осем от доскорошното мнозинство на ГЕРБ-СДС (вкл. досегашният кмет Иван Портних). Толкова са и представителите на ПП-ДБ, начело на чиято листа беше Благомир Коцев. Седем са съветниците на "Възраждане", шест са представителите на "Алтернативата на гражданите", в която присъстват представители на местния бизнес, "Земеделски съюз Александър Стамболийски" е с петима съветници. От национално представените партии ДПС и „БСП за България“ имат по трима, ИТН - двама, СДС – един, „Левицата“ - един, местните коалиции "Български гласъ" и "Свобода" - съответно - пет и един съветници.

Заседанието ще бъде открито и до избора на председател ще се ръководи от най-възрастния съветник – Димитър Чутурков от „БСП за България“. Изборът е таен и ще се ръководи от 5-членна комисия.

Изборът ще зависи и от възможността всеки общински съветник лично или като партиен представител да може да номинира председател.

При провал на първото гласуване, следва второ след най-рано два часа. Ако избор на председател няма и на него, следващата сесия ще е до три дни след това. Процедурата може да се прилага до редовен избор с поне 26 гласа в подкрепа на председател на общинския съвет.

Няколко часа преди сесията в понеделник е насрочено изборно дело срещу обявяването за избран на първия тур Ивайло Маринов за кмет на варненския район „Аспарухово“.

Жалби в Административния съд във Варна бяха образувани и срещу избора на общински съветници в Бяла и Долни Чифлик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!