Шестима народни представители са с прекратени правомощия

Кристина Минчева 09 ноември 2023 в 10:12 1613 0

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/ГЕРГАНА ЙОРДАНОВА

Депутатите в пленарната зала

Прекратени са правомощията на трима народни представители, които са избрани за кметове на проведените местни избори. Това са Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС, Петър Куленски от "Продължаваме промяната-Демократична България" и Калин Калапанков от "БСП за България", които са подали оставки. Деян Николов и Валери Сираков  от "Възраждане", както и Славена Точева от ГЕРБ, също са с прекратени правомощия като народни представители. 

Евгения Алексиева беше избрана за кмет на район "Панчарево" в София. Петър Куленски е новият кмет на Пазаржик, а Калин Калапанков - на Брезово. 

Деян Николов от "Възраждане" беше кандидат за кмет на София, но се класира на пето място. Така той влезе в листата на общинските съветници, което изисква прекратяване на правомощията му като народен представител. 

"Столичният общински съвет (СОС) е малкият парламент и там имаме нужда от силна група, така че за мен е отговорност да създам такава група. Ние влизаме там с ясната цел след четири години отново да се кандидатирам за кмет на София и този път да успеем да спечелим“, каза Николов в  предаването "Тази сутрин" по bTV. 

Славена Точева от ГЕРБ, по-популярна като "Мис преференция", е с отнети правомощия като депутат, след като в родния ѝ град Варна издигнатият отново от ГЕРБ Иван Портних загуби изборите. За Портних край морето се говори, че кампанията му за местните избори е подкрепена от Дидо Дънката.

За Точева се твърди, че е в близкия кръг на същия - Дидо Дънката, и се смята, че това ѝ познанство ѝ осигурява и рекордните преференции, с които става депутат.

На изборите през април тази година Точева печели над 10 000 преференции и пренареди листата на ГЕРБ във Варна. Последва и проверка от прокуратурата за купуване на гласове, която обаче не стигна до никакъв резултат. На изборите през есента на 2022 г. бившата хостеса от нощния клуб "Сенсо" Славена Точева отново е рекордьор с цели 7306 лични преференции. Тогава Даниел Митов - водач на листата, имаше 4139 гласа.

Това не е първият път, в който Точева прави подобно разместване - на изборите през април 2021 г. тя успя да измести бившия здравен министър Костадин Ангелов с 6805 преференции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки