"Шенген вече няма"

OFFNews 17 септември 2015 в 15:25 10085 14

На практика Шенгенската зона вече я няма, след като Германия възстанови граничня контрол с Австрия и голям брой други държави също възстановиха пропускателните политики на своите граници.

Това заяви експертът по международни отношения и въпроси на сигурността проф. Нина Дюлгерова, преподавател в Югозападния университет и Варненския свободен университет - в предаването "12+3" по програма "Хоризонт" на БНР.

ЕС работеше за премахването на границите в ситуация, в която имаше висока степен на самостоятелност какво ще прави на своята територия. В момента границите на ЕС са разградени. Никой не може да спре бежанците. Пример за това е Унгария. Тя прави невероятни подвизи по отношение на строителство на граници, телени мрежи. Унгарският премиер проявява много висока степен на гражданска и национална смелост, но той вчера е казал нещо, което също е много важен момент за бъдещето на Европа - с увеличаващия се брой бежанци в Европа с мюсюлманска религия намалява християнското население в Европа, което аз също смятам, че е много силен негативен знак за бъдещето на Европа.

Броят на бежанците все още не е голям за мащабите на Европа, но тук вече има голям брой мюсюлмани, а бежанците са предимно млади мъже, коментира тя.

Според проф. Дюлгерова разселването на бежанците, което днес беше потвърдено с решение на ЕП, е "далеч от реалността". "Виждаме голяма част от европейските държави, основно бившите социалистически, които категорично на национално ниво отказват подобно нещо, защото това ги поставя на прага на национална катастрофа, най-вече със социални измерения. Те нямат възможността да се справят с подобни проблеми", коментира тя.

Дюлгерова е категорична, че наблюдаваме „защита от страна на Кремъл, както на Иран, така и на Сирия“ и това е довело до засилване на миграционните потоци към Европа. Според нея Европа става жертва на противопоставянето между ЕС и САЩ.

В момента Европа е част от сценарий, в който идеята е да бъде поставена на колене. Обикновено коментираме сценарии, идващи от Вашингтон, каза професорът.

"През следващите дни ще има една много активна дискусия, която ще мине повече в задкулисен план, отколкото в светлината на прожекторите, която ще даде светлина за това как ще се развиват процесите, както свързани с бежанския поток, така и с Украйна, така и с Ислямска държава."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!