Шеф на МИА беше отстранен след ''фригидна кучка'' по адрес на Захариева и Бакояни

OFFNews 19 ноември 2020 в 14:58 8750 5

Президентът и член на Надзорния съвет на медийната информационна агенция (МИА) Зоран Иванов бе уволнен, след като нарече Екатерина Захариева и Дора Бакояни “фригидни кучки” в свои публикации в социалните мрежи. МИА е държавна информационна агенция, която е еквивалент на БТА.

Владата на Северна Македония съобщи, че уволнението е по инициатива на министър-председателя Зоран Заев и министъра на външните работи Бужар Османи заради “неправилна публична комуникация и разпространение на речта на омразата на правителствени служители на съседната република България”.

“Сите фригидни кучки свршуваат на Македонија, Бакојани 2008-ма, Захариева 2020-та.”, написа Иванов в профилите си във Фейсбук и Тутър на 17-и ноември.

Дoрa Бaкoяни беше външен министър на Гърция 2006– 2009 г и е cecтрa нa нacтoящия гръцки прeмиeр Кириaкoc Мицoтaкиc.

Зoрaн Ивaнoв, който е журналист и близък сътрудник на бившия президент и премиер Бранко Цървенковски, е избран на поста от парламента в Скопие. 

След скандалното изказване Зоран Иванов обясни, че е използвал думите като метафора разтълкува: “Кучка” е карактер, “фригидна” е политика, “свршува” е чин, ок?" И продължи, че когато всички разберат посланието, тогава омразата ще изчезне и светът ще стане по-равен, по-щастлив ...

"Това, което се случва с езика на омразата напоследък в Северна Македония, е пълно безобразие. Заев знае от много отдавна къде страната е нарушила Договора за добросъседство, имаме междуправителствена комисия", каза тази сутрин по бТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Външният министър подчерта, че езикът на омразата в Северна Македония е основната причина България да не даде съгласие за начало на преговорите на западните ни съседи за присъединяване към Европейския съюз. Тя уточни, че в последните месеци има "стотици, дори хиляди подобни случаи".

"Няма как да си готов за започване на преговори с ЕС, след като 30 години не само толерираш, но и стимулираш държавна политика, основна на чиста омраза към българския народ и към България. Балкански сексизъм няма място в ЕС", каза Захариева.

Тя даде пример за език на омразата и за балкански сексизъм с изказвания на политици и общественици в Северна Македония. Според едно от тях българските жени струват два чорапогащника. Също така българите били наричани татаро-монголци, а съветник в Министерството на отбраната предложил в декларация репатриране на всички граждани на Северна Македония с българско самосъзнание.

"Не съм чула някой в България да обижда македонските жени, мъже, деца и политици", каза още Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

4

OtSofia

19.11 2020 в 18:18

Кой на кого е роднина: Дора - на премиера Мицотаки, а пък Цървенковски на Цървенковска от апарата на ЦК на БКП.

4000

2

One Direction

19.11 2020 в 16:15

Нормално да е отстранен след такова изказване. Много си е позволил

12761

1

cepcem

19.11 2020 в 15:26

Дори "езикът на омразата" на тия селяндури е чист български.