Създаването на Северозападен университет във Враца е приоритет за Продължаваме промяната

OFFNews 07 септември 2022 в 22:05 5041 4

Деница Симеонова и Николай Денков

Снимка Продължаваме промяната/Пресцентър

Деница Симеонова, Николай Денков и Кирил Кунгалов

Представители на "Продължаваме промяната", сред които доскорошният министър на образованието - академик Николай Денков, посетиха Враца.

Отборът на Промяната изрази воля за създаването на многопрофилен университет в града, което би допринесло за подготовка на специалисти за региона, от каквито той силно се нуждае.

Бившият образователен министър, водачът на листата Деница Симеонова и кандидат-депутатът Кирил Кунгалов посетиха руините на "ученическото градче" във Враца, което има потенциал да се превърне в отлична база за многопрофилен университет – място, на което младите хора ще могат да получат необходимото образование и възможността да останат и да се развиват у нас.

"Има един регион в България, в който има огромен дефицит на висше образование и това е Северозападният. Без необходимите специалисти няма как регионът да се развие. За мен това е кауза! Да създадем един истински университет във Враца, който да подготвя учители, инженери, икономисти, аграрни специалисти, информатици - професионалисти, от които регионът има нужда", каза акад. Денков.

"Това място е символ - бившето ученическо градче на Враца. Искаме да създадем нов кампус, в който да се обучават младите хора, после да останат и да развиват бизнес тук. Направихме първите стъпки, подкрепете ни, за да си довършим работата“, каза Деница Симеонова.

Парламентарни избори 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

15.09 2022 в 16:41

В гъза ли ви бръкна ПП, че така скокнахте?

Как да накараш хората да стоят във Враца?

В най-лошия случай се опитват да мислят нови идеи, а не само черногледо зачеркване, в най-добрия малък университет ще задържи хора в окръжен град.

Аз лично бих го прекръстил на друго, щото университет е голямо, но в българския език няма друг термин, ще трябва да създадем някакъв за регионалните полу-висши/висши училища.

915

2

8LCHQ997B0oOvWE

08.09 2022 в 09:13

Ние от Дръндар,и ние искаме Университет.Не само във Враца.И в Кардам,и в Синдел.Да учи народа.Някой ще пита какво?Няма значение какво.Важно е да пише на хартията ВИШУ.Поне по този показател да сме напред в класациите на ООН.

22548

1

dolivo

08.09 2022 в 00:05

добро намерение, само да не стане като Пернишкия

Крайно време е да се възродят полу-висшите, ама някакво друго име да дадат, професионални ли, приложни ли, че инак на полу-гений докарва

А най големия проблем е не създаването на кадри, а задържането в България