Съвет по сигурността при премиера ще контролира службите

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2015 в 16:11 2558 1

Съвет по сигурността при премиера ще контролира службите

Депутатите приеха окончателно изцяло новият закон за защита на националната сигурност. Рамковият закон регламентира работата на съвета по сигурността при премиера, който ще осъществява общото управление на ДАНС, Служба "Военна информация" и бъдещата Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), която ще бъде правоприемник на Националната разузнавателна служба. 

Лично премиерът ще ръководи ръководи координацията между представените в Съвета по сигурността институции, както и между тях и други органи на държавната власт. В закона е записано още, че премиерът ще осъществява общото ръководство на разузнавателната общност, ще утвърждава годишните планове за дейността на ДАНС, ДАР и СВИ, както и ще предлага проекти на актове, свързани с управлението и функционирането на системата за защита на националната сигурност. Премиерът ще излъчва кандидатите за ръководители на службите, които ще се назначават от президента. 

Председател на Съвета по сигурността е министър-председателят, а негови членове са министрите на вътрешните и външните работи, на отбраната и на финансите, както и главният секретар на МВР, началникът на отбраната, шефовете на служби, секретарят на Съвета по сигурността и двама представители на президента.

Предстои парламентът да приеме окончателно спорните текстове в Закона за НСО.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.07 2015 в 16:43

Помните ли Държавния съвет на Живков? Е, същото е.