ГЕРБ внесоха пакета закони за службите

Юлиан Христов 11 март 2015 в 18:12 3397 0

ГЕРБ внесоха пакета закони за службите

Депутати от ГЕРБ внесоха в края на работния ден пакета законопроекти за службите. 

Първият от четирите закона - за управление на системата за защита на националната сигурност, е рамков. Останалите три проекта на закони са за Държавна агенция "Разузнаване", за военното разузнаване и за Националната служба за охрана (НСО). 

Като цяло това са същите законопроекти, които ГЕРБ внесоха в края на мандата на първото правителство на Бойко Борисов. Те обаче бяха приети само на първо четене в парламента, защото правителството подаде оставка. Съществени промени има единствено в закона за НСО, който беше преработен почти наполовина между първо и второ четене. Към него имаше съществени критики, защото даваше полицейски правомощия на държавните гардове. Службата остава военизирана и на подчинение на президента. 

С президентски указ ще се назначават и шефовете на останалите две служби - Военна и нформация, която е към Министерството на отбраната, и Националната разузнавателна служба (НРС), която ще бъде преименувана на Държавна агенция "Разузнаване". Старият законопроект на ГЕРБ предвиждаше още вкарването на агенти под прикритие в неправителствени организации.

Подобен законопроект беше внесен от Реформаторския блок. Той обаче предвижда сливане на военното с цивилното разузнаване, като службата трябваше да бъде на пряко подчинение на премиера. Законопроектът на Реформаторите обаче така и не беше гласуван. Възможно е именно този законопроект да се превърне в нов препъни камък в отношенията между коалиционните партньори. 

В закона за НСО за първи път се регламентират случаите, в които гардовете могат да употребяват оръжие. Към настоящия момент службата работи по правилник и се води по няколко текста от военния закон. Изключително деликатен момент в охраната на държавниците е употребата на оръжие, която не беше регламентирана изрично. Друга новост е, че за първи път се регламентира и охраната на български граждани зад граница. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!