Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"Сътрудничеството между България и Словакия ще ги направи по-силни"

OFFNews 10 декември 2015 в 15:45 1763 0

Задълбочаването на икономическото сътрудничество между България и Словакия ще направи по-силни и двете страни, коментираха премиерът Бойко Борисов и президентът Андрей Киска, който е на официално посещение у нас.

Двамата изтъкнаха, че България и Словакия са свързани с тесни приятелски отношения, базирани на историческа близост и укрепени от общата принадлежност към ЕС и НАТО.

„София Тех Парк”, който ще открием утре заедно, е чудесна платформа за сътрудничество в областта на високите технологии – област с висока добавена стойност и приоритет в стратегията „Европа 2020”, посочи премиерът Борисов.

Той не пропусна да изтъкне добрите отношения между двете страни в областта на енергетиката на институционално и фирмено ниво. 

Премиерът уведоми Андрей Киска за подписаното малко по-рано инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България, както и за получената подкрепа от Европейската комисия за изграждането на газов хъб.

„Страната ни ще застане зад всички проекти, които осигуряват диверсификация на трасетата и източниците на природен газ за региона“, каза премиерът Борисов.

Двамата лидери обсъдиха и проблема с миграциятата в Европа. Те се съгласиха, че е необходимо да се положат усилия за справяне с първопричините за нея, както и към сътрудничество с ключови трети страни. Борисов подчерта за пореден път, че като страна на преден пост и трасе на бежански потоци България има силен интерес от обща миграционна политика на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews