Със 121 млн. лв. администрацията намалила разходите на бизнеса

OFFNews 05 април 2017 в 13:56 1736 0

Със 121 млн. лв. администрацията намалила разходите на бизнеса

От май 2015 г. до края на декември 2016 г. административната тежест на бизнеса намаляла със 121.27 млн. лв. Това показва отчет на правителството за изпълнението на третия план за действие за намаляване на административната тежест. Изпълнени са общо 70 мерки, с което спестените за бизнеса разходи възлизат на 25% на година. 

Третият план съдържа 130 мерки за намаляване на административната тежест, реализирането на които ще доведе до нейното намаляване за бизнеса със 144.5 млн. лева годишно. В периода 1 юли - 31 декември 2016 г. са изпълнени 20 мерки от компетентността на министерствата на финансите, на труда и социалната политика, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла с 1,27 млн. лв. годишно, се посочва в отчета на правителството.

Сред най-важните изпълнени мерки през отчетния период е отпадането от 1 януари 2017 г. на задължения по Закона за акцизите и данъчните складове за предоставяне на удостоверение за наличие или липса на данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски. Изменен е и Правилникът за прилагане на закона, като промените са в сила от 7 февруари т. г. С цел улесняване на бизнеса, МТСП отмени Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в Република България и промени Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа. ДАМТН разработи инструкции и образци на документи, публикувани на нейната интернет страница.

През отчетния период са изпълнени пет от забавените мерки от първия план за действие с отговорна институция Министерството на земеделието и храните, свързани с промени в Закона за сдружения за напояване и Наредбата за придобиване и отнемане от сдруженията за напояване правото на ползване върху обектите от хидромелиоративната инфраструктура и обслужващата техника на територията на сдружението. По отношение на останалите неизпълнени мерки от първия и втория план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса е приет нов срок за изпълнение – до края на 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови