Quantcast

Съдът прекрати делото за избор на членове от ЦИК

OFFNews Последна промяна на 17 юни 2014 в 17:03 1894 0

Конституционният съд прекрати делото, образувано по искане на депутати от БСП и ДПС за установяване на противоконституционност на указа на президента Росен Плевнелиев, с който бяха определени членовете на ЦИК. 

Определението е взето на заседание днес и е прието единодушно от присъствалите на заседанието 10 конституционни съдии. 

Според искането на депутатите от БСП и ДПС при назначаването на 15 –те членове на ЦИК, Росен Плевнелиев не се е съобразил с текст от Изборния кодекс, който изисква да се спази "съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, като партиите и коалициите,които имат избрани с техните кандидатски листи членове на ЕП, но не са парламентарно представени, имат право на по един свой член в Централната избирателна комисия. И това е така, защото членовете на ръководството се избират независимо от броя на народните представители в съответните парламентарни групи".

В искането на депутатите се казва още, че президентът се отклонява от законовия ред за определяне състава на Централната избирателна комисия като не спазва съотношението на парламентарно представените партии и коалиции в Народното събрание.

"Извън рамките на своите компетенции президентът ревизира волята на законодателя", казват депутатите. Те цитират част от съобщение на прессекретариата на държавния глава и казват, че "президентът предписва на Народното събрание критерии, въз основа на които то да формира ръководството на ЦИК, т.е. въвежда 3 правила, които ги няма в Изборния кодекс и с това президентът се изявява като законодател.

Според управляващото мнозинство президентът е нарушил императивен текст на Изборния кодекс, което нарушава принципа на правовата държава. Със своя указ Плевнелиев вменява на Народното събрание критерии за избор на ръководството на ЦИК, които не са записани в Изборния кодекс, като по този начин, според Манолова, той се е изявил като законодател и е нарушил и принципа на разделение на властите.

От изказването на Росен Плевнелиев на 1 април е станало ясно, че той напълно разбира онова, което законът му налага, обясни Манолова. "То не му харесва и той не го спазва, защото според него не дава достатъчно членове на неговата партия - ГЕРБ", добави тя и бе категорична, че с изказването си Плевнелиев сам е признал, че смята балансите в ЦИК за нарушени и поради тази причина си позволява да даде на ГЕРБ един член повече.

Докладчик по делото е съдия Стефка Стоева. Пълният текст на определението ще бъде публикуван по-късно, съобщиха от съда.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !