"С референдуми дългове не се плащат"

ОFFNews Последна промяна на 01 юли 2015 в 17:11 1652 16

Снимка БГНЕС

Даниел Митов.

"Банките с гръцко участие са практически българки и функционират по правилата на нашата банкова система. Принудени са да поддържат висока ликвидност и са под надзора на БНБ. Там опасения не бива да съществуват. От друга страна, големите гръцки инвестиции, които бяха направени през годините, вече са със сменени собственици", заяви Даниел Митов, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че износът ни за Гърция е наясно от години с положението в страната и се надява да няма драматични сценарии, като подчерта, че българските граждани, пътуващи към южната ни съседка са предупредени да бъдат подготвени.

"Дълбоко убеден съм, че такъв сценарий за излизане на Гърция от еврозоната и ЕС е невъзможен. От това, което чуваме от официалните гръцки представители - никой не иска да излиза от еврозоната, камо ли от ЕС. Няма и правна процедура за излизане от ЕС. Гръцките граждани нееднозначно са изразили волята си за оставане в еврозоната и подкрепата си за ЕС", обясни Митов. 

Министърът каза, че дългове с референдуми не се плащат и правителството на Ципрас трябва да понесе отговорност.

"Както знаетер ситуацията в Гърция е много динамична. Във всеки един момент се менят събитията. Следим ги, надяваме се, че ще стигнем до споразумение, което да позволи на Гърция да се справи с дълга. Гърция ни е съсед и добър приятел и ние естествено се надяваме стабилността да се запази", обясни Митов. По думите му, прекалено дълго са продължили преговорите, за да можем да си позволим да продължаваме по същия начин. Всички вече са уморени. Каквито предложение е имало, те са били отправени. В крайна сметка трябва да се вземе решение", смята Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.07 2015 в 23:06

А може и така:

Всъщност по международното право съществува опцията подобни „омразни” дългове да не се връщат, тъй като са неморални; създадени в разрез с Конституцията, подтискайки народа, чрез измама, и т.н.

Това са дълговете натрупани от диктаторски или тоталитарни режими, за лично облагодетелстване на управляващите, в ущърб на интересите на нацията, и те НЕ следва да бъдат изплащани. Подобни дългове се приема се за личен дълг на режима, а не дълг на държавата. Разглеждат се като договор подписан под принуда.

След смяната на политическия режим, новата власт не отговаря за дълговете натрупани от предишната и един вид наказва кредиторите подкрепили бившите недемократични управляващи.

Това е основание не само АМЕРИКАНСКИЯ ДЪЛГ ДА НЕ БЪДЕ ИЗПЛАЩАН НА КИТАЙ И РУСИЯ, но и България да предяви претенции за нелегитимно изплащане на натрупаните по време на комунистическия режим подобни "омразни" дългове, които СеДеСарската шайка призна на западняците, за да може самата тя да граби страната. Омерзен съм.

01.07 2015 в 22:57

ХИХИХИХИХИИИИИИИИ

ЛЕЛЯ ВЛАДИЧКА пak ИЗГРУХТЯ от кочината на баш помияра от БанкИА хихихихихииииии

Владичке мари разпоретинооо,ма как издържаш на туй непрестанно грухтене мари ШЛЯКАНА гювендийо хихихихихихиииии

01.07 2015 в 21:20

Прочетете за Еквадор и техния дълг преди да спорите надълго какво може и какво не може

01.07 2015 в 21:06

Абе, идиот Посрански, ти май по Гьобелсковски го раздаваш, надявайки се, че една идиотщина като я пейстнеш в 100 теми ще стане умна приказка ли? Смешник!

01.07 2015 в 19:37

Всъщност по международното право съществува опцията подобни „омразни” дългове да не се връщат, тъй като са неморални; създадени в разрез с Конституцията, подтискайки народа, чрез измама, и т.н.

Това са дълговете натрупани от диктаторски или тоталитарни режими, за лично облагодетелстване на управляващите, в ущърб на интересите на нацията, и те НЕ следва да бъдат изплащани. Подобни дългове се приемат се за личен дълг на режима, а не дълг на държавата. Разглеждат се като договор подписан под принуда.

След смяната на политическия режим, новата власт не отговаря за дълговете натрупани от предишната и един вид наказва кредиторите подкрепили бившите недемократични управляващи.

Това е основание не само ГРЪЦКИЯТ ДЪЛГ ДА НЕ БЪДЕ ИЗПЛАЩАН, но и България да предяви претенции за нелегитимно изплащане на натрупаните по време на комунистическия режим подобни "омразни" дългове, които СеДеСарската шайка призна на западняците, за да може самата тя да граби страната. Омерзен съм.

01.07 2015 в 18:33

До KFC /грешката е вярна/

Кой стои зад сриването на КТБ е ясно за всички, а колкото до заемите, сравни колко са теглили ,онези, за които говориш и герберастко-реформаторската паплач! Днес, е-вестник публикува факсимилета от изказвания на Боко Тиквата за заемите, преди и след като се върна на власт. Прочети ги, за да си освежиш паметта.

01.07 2015 в 18:24

Тоя чичко ЦиФрас на голяма народна любов се разва у нас. направо не е за вярване. Като харчиха парите и вдигаха заплатите, всичко си беше ОК. Сега изведнъж станаха драмите. Чичко ЦиФрас даде доста обещания, които не може да изпълни - колко лли му остава ?

01.07 2015 в 18:18

Крокодакъле, твоите духовни бащи от ДПС, БСП и Атака бяха на власт, когато стана това с КТБ, помниш ли? Същите три партийки също теглиха заем, или и това не помниш?

01.07 2015 в 18:18

Дългове се опрощават по американския начин , като анексираха Ирак и обявиха всички дългове които се бяха натрупали за неправомерни и направени без знанието и желанието на народа , еднолично от САДАМ , нищо ,че оръжията те му ги продаваха . Те и техните дългове бяха къде 300 милиарда , така , че не виждам проблем . А и както на германците им опрощават една камара дългове , след войната и след падането на берлинската стена .....

01.07 2015 в 17:59

Мишко зализана, тя и КТБ беше много стабилна и под надзора на БНБ, но сега всички и плащаме масрафа. Колкото до това, как се плащат дългове, ще те повикаме да обясниш когато дойде време да връщаме изтеглените милиарди от скапаняшкото ви правителство. Тогава някои може и да увиснат на уличните стълбове!