Станишев не иска повече да е лидер на БСП

OFFnews Последна промяна на 28 март 2015 в 12:24 1762 7

Сергей Станишев иска да остане лидер на Партията на европейските социалисти и няма планове да оглави БСП.

Станишев подчерта, че за него приоритет е да бъде преизбран за председател на ПЕС през лятото. "Трудно ми беше да съчетавам двата поста - лидер на ПЕС и БСП - в продължение на 3 години. Имам много какво още да свърша начело на ПЕС", добави Сергей Станишев.

Той коментира в предаването „Седмицата" по Дарик плановете на ръководството на Столетницата, начело с Михаил Миков, за промени в Устава на партията.

Промените имат за цел ограничаване на мандатите на общински и областни партийни лидери, смяна на местни партийни ръководства при загуба на изборите. От ръководството също така предлагат и поправка, която да забрани на бивши председатели на БСП да се кандидатират за поста на редовния конгрес на БСП.

"Председатели на Националния съвет, които са прекратили предсрочно мандата си, нямат право да се кандидатират за същата позиция, преди изтичането на един цял мандат от 4 години", предвижда поправката, която на "Позитано" 20 наричат "Анти Станишев".

"На това заседание на конгреса промени в Устава са напълно ненужни. С технически хватки не могат да бъдат решени проблемите на партиите. Очаквам на това заседание на конгреса да говорим за политики. Хората искат да чуят каква лява политика ще предложим за предстоящите местни избори", категоричен е Станишев.

Той смята, че социалистите трябва да излязат от този конгрес, който ще се проведе следващата събота и неделя, обединени. "Предстои ни една много тежка битка с ГЕРБ. На нашите кандидати ще им бъде много трудно, ако нямаме силни тези. Ако започнем с уставните промени, накрая ще се изпокараме. Вместо със силни политики, ще излезем разединени на местния вот", заяви лидерът на европейските социалисти.

Станишев припомни, че СДС е вървяло по този път, но БСП не трябва да правят тяхната грешка от преди 10-12 години. "Без наличие на проблем си създаваме изкуствен", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови