'С една дума - като дойде корабът от Александруполис, да стоварим в Чирен'

OFFNews 20 ноември 2020 в 13:17 2159 0

"Неслучайно влязохме в инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“, който дава 40 млн. лева. Ще го използваме него. Това е най-важното – да имаме къде да съхраним повече газ". 

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в газохранилището "Чирен", малко след като си тръгна от компресорната станция "Расово". Отново с него е Владимир Малинов - изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". 

"Важно е да има къде да съхраним повече газ, особено лятно време, когато е евтин. Тогава нашите компании могат да си напазаруват от всякъде и да си съхранят тук", обясни още той.

По думите му това е изключително добър проект за диверсификацията. "Инвестицията е около 1 млрд. и ще се изплати. Сиреч задачата на "Булгартрансгаз" е да осигури финансирането и максимално бързо - до февруари-март, да приключи с подготвителните работи за разширяването на хранилището до февруари – март. На 200 км като площ на 2 км под земята се нагнетява газ и там се съхранява", каза още Борисов. 

С една дума - като дойде корабът от Александруполис, да стоварим в "Чирен". Всички ще искат да дадат пари за този проект, защото е геостратегически, изплаща се с таксите, така че действайте максимално бързо, обърна се той към Малинов.

Проектът за разширението на "Чирен" стартира през 2019 г. и предвижда увеличаване на обема работен газ от 500 млн. кубични метра до 1 млрд. и увеличаване на дебита на добив и нагнетяване от 4-5 млн. до 8–10 млн. кубични метра/ден. Това ще стане възможно чрез прокарването на 10 нови високопродуктивни сондажа, съобщиха от правителствената пресслужба.

Стойността на проекта за разширението възлиза на между 250 и 270 млн. евро. За 3D проучванията е предоставено безвъзмездно финансиране в размер на 3 900 000 евро, което се равнява на 50% от общата стойност на проучването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!