Руската държава, освободила България, може би нямаше да я има без нашата писменост, заяви Денков

Познавам добре историята, която не я пише в учебниците. И Костадинов я познава, но разказва само това, което устройва едната страна, каза премиерът

Ружа Райчева 07 септември 2023 в 12:25 13197 6

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Денков

Министър-председателят Николай Денков заяви, че празникът 24 е май е символ на това, че руската държава, освободила България през 1878 г., дължи същестуването си на славянската писменост, създадена от Св. св. Кирил и Методий.

Днес по време на живо излъчване на страницата на Министерски съвет в социалните мрежи, премиерът отговаряше на въпроси от гражданите. Попитан какво мисли за обсъжданата смяна на националния празник от 3 март на 24 май Николай Денков заяви, че е разбрал, че 3 март няма как да обединява нацията, след като видял руската посланичка Елеонора Митрофанова да обяснява как трябва да се чества, и след като руският партиарх "се е накарал" на президента Радев по същата причина.

Според Денков 3 март винаги ще може да се тълкува по два начина - единият е, че това е празникът, когато България е създадена като държава, а другият - че имперската сила Русия непрекъснато се опитва да напомни на България, че ако не беше тя, нямаше да съществуваме като държава:

"Нека кажа обратното - за мен 24 май е символът на това, че ако не беше българската държава с княз Борис I и след това с цар Симеон, може би нямаше да я има тази руска държава, която след това ни е освободила. Защото тя се е обединила, именно защото българските книги с нашите духовници с първите патриарси там, които са били българи, са успели да обединят тези разпокъсани по това време племена, за да направят държава, която днес се е със столица Москва и се нарича Русия", каза Николай Денков.

По думите му историята е сложно нещо и това, което казваме на децата, е малка част от нея. Денков каза, че не е съгласен с тезата, че смяната на националния празник е начин да се "подмени историята", както изтъкват противниците на идеята:

"Аз познавам доста добре тази история, която не я пише в учебниците. И г-н Костадинов (Костадин Костадинов от "Възраждане", б.р.) я познава тази история, но той предпочита да разказва тази, която устройва само едната страна. Искам да бъде разказана цялата история, и с Освобождението на България, и с борбата срещу Съединението, която е пределно ясна в историята, и с оттеглянето на руските офицери от българската армия, когато България е нападната от Сърбия след Съединението. Има много неща, които да се кажат и те са истинската история."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

6

wakeup

07.09 2023 в 19:07

Денков е изключителна личност Невероятен късмет за БГ да бъде премиер точно в този исторически момент Желая му успех защото това ще е успех за БГ

14469

5

случайно прочетох

07.09 2023 в 14:27

Браво на Денков!!!
Все пак, за мен лично, 22.09 ще е по-добре да е национален празник, но трябва да се направи обществено обсъждане за датата.Важно е да не е 3 март и Мутрофанова да не присъства!

-1650

4

ob1

07.09 2023 в 14:08

Чудесно го е казал Денков, очаквам късопишкин да изпадне в амок :)

10298

3

AntiZ

07.09 2023 в 13:35

Това, за което Денков говори, нормалните хора го знаят от край време. Какво обаче става с тази биомаса - българско природонаселение, което има паспорти на Европейския съюз но се е н@дупило на изток?

https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-v-malkoto-mi-provansche-nyama-normalni-vsichki-sa-zverski-izpoh apani-ot-ruskata-propaganda

1935

2

Муню

07.09 2023 в 13:34

Сега очакваме - империята на злото отвръща на удара.
Има достатъчно клети продажни душички, които ще гракнат рязко по команда.
Мутрофанова пак ще дърпа ушичките на Радев, Костадинов, Нинова и прочие!!!

1000

1

Слънце

07.09 2023 в 12:58

от мен един + за Денков
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки