Никой да няма право да откаже кръвен тест на пътя, обмисля правителството

Подадох ръка на Радев, дано разбере и да престане с нападките, заяви премиерът

Ружа Райчева 07 септември 2023 в 09:36 6782 2

Снимка Стопкадър Фейсбук

Министър-председателят Николай Денков съобщи, че се обсъждат законодателни промени, които да "затегнат вратичките в закона" така, че никой да няма право да откаже кръвен тест при проверка от пътна полиция.

Днес министър-председателят отговаря на въпроси от граждани в Фейсбук. Въпросите му задава журналистката Надежда Узунова.

В борбата на правителството с употребата на наркотици и алкохол в страната има две координационни групи. Денков се среща тях поне веднъж месечно. Едната е посветена на спиране на вноса и разпространението на наркотици. Правителството работи съвместно с Европол.

Втората група е свързана с безопасността по пътищата. Там акцентът е бързото изваждане на кръвните проби от лабораториите, за да не се бави процесът по наказанията срещу нарушителите.

Следващата седмица Денков ще бъде във ВМА, за да говори как да се ускорят процесите. Закупува се апаратура, но трябва да минат обществените поръчки, каза премиерът.

Целта е пробите свързани с наркотици да излизат максимум на седмица. Като има произшествие със загинали, да има приоритет, уточни министър-председателят. Той очаква в рамките на следващите седмици да има резултат.

"Кръвните проби са най-сигурният начин за проверка на наличието на алкохол или наркотици в човешкото тяло. Трябва да се затегнат вратичките в закона - никой да няма право да не даде тест. В момента се обсъжда ако някой откаже, тогава да имаме друг вариант, при който да направим надеждна проверка", каза Денков.

Премиерът води разговори с експерти химици за това какво е надеждно, възможно и съответстващо на европейските стандарти.

Подадена ръка към Радев

Денков заяви, че по време на вчерашното благотворително събитие "Мач на Надеждата" е разговарял с президента Румен Радев. Той определи размяната на реплики като "подадена ръка" и изрази надеждата, че президентът е разбрал това и ще спре с нападките към правителството. 

Вчера на Национален стадион "Васил Левски" родни и световни футболни звезди играха в "Мача на Надеждата", организиран от Стилиян Петров. Приходите от срещата ще бъдат дарени на болници и организации, които помагат на хората да се преборят с онкологични заболявания. 

По време на мача Денков и Радев бяха забелязани да седят един до друг и да си говорят, на фона на честата размяна на остри реплики между президентската институция и Министерски съвет. 

"Различията не трябва да ни разделят, когато работим за развитието на България. Готов съм да работя с всяка институция, включително и президентството. Разговорът вчера с президента на мача беше подадена ръка, дано и от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни, да престанат", коментира Николай Денков.  

Как може да продължи строежът на "Хемус"

Денков обясни, че проблемът с автомагистрала "Хемус" са множеството строежи, започнати без да се спазват законите. По думите му е създадена една огромна каша по отношение на това как да се продължи и затова и няколко поредни правителства не могат да продължат строителството.

Премиерът уточни, че регионалното министерство разработва документи, които могат да отпушат множеството затлачени обществени поръчки. За целта ще е нужно съдействието на Народното събрание, уточни Денков. 

"Трябва да се избяга от това политическо брокерство за ремонтите на пътищата. Тука има отговорност и на политиците да излязат от този режим на раздаване на порции, защото иначе няма изход от тази ситуация", каза той.

Бедствието в Царево

Премиерът заяви, че бедственото положение по Южното Черноморие постепенно се овладява. Няма населени места без ток и вода. Все още има проблеми с питейната вода, но за битови нужди има.

Според Денков реакцията на всички институции този път е била светкавична. Да се възстановят пътните настилки ще отнеме известно време. Средствата ще ги има, увери премиерът. 

Ще се направи преглед на водосборните потоци и деретата, за да се види какво може да се направи, за да се предотвратят подобни ситуации в бъдеще. По думите му тази проверка ще отнеме около 3 месеца. 

Денков посочи, че прокуратурата се е самосезирала и ще разследва какви са причините за бедствието в Царево.

Николай Денков коментира, че бронетранспортьорите винаги са били купувани за борба с граждански безредици и никога не са били използвани за бедствени аварии, така че няма никаква нужда от тях при справяне с последиците от потопа в Царево. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Снежка

07.09 2023 в 12:50

Досега не сме имали толкова умен и интелигентен премиер. Не напразно е академик. Това се вижда и от Космоса. Вижда се и от противниците на ППДБ, но няма как да си го признаят, особено поддръжниците на Русия.

135

1

Far Rider

07.09 2023 в 10:05

Трябва закон, че всеки отказал кръвна проба признава , че е виновен и се наказва с цялата строгост на мярката за съответно употреба на алкохол иили наркотици. Ако има жертва то се счита за предумишлено убийство. Всички знаем, че след употреба на алкохол или наркотици не трябва да сядаш зад волана. Ако го правиш то ти умишлено нарушаваш закона и тръгваш за да убиеш някого на пътя. Така е в истинските и цивилизованите държави. Нека се въведе не само максимална, но и минимална присъда под която не може да се слезе. И без смекчаващи вината обстоятелства!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика