Русия третира българите с двойно гражданство като руснаци: има право да ги мобилизира и прати на война

Александра Маркарян 29 септември 2022 в 10:42 10216 6

Константин Коджабашев, зам.-министър на външните работи.

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска, архив

Константин Коджабашев, зам.-министър на външните работи.

Руските власти имат право да спрат, мобилизират и пратят на фронта в Украйна българите с двойно гражданство (българско и руско), които се намират на територията на Руската федерация.

Това заяви зам.-министърът на външните работи и бивш посланик на България в Украйна Костадин Коджабашев на брифинг в МВнР в отговор на журналистически въпрос днес.

"Докато се намират на територията на Русия, доминира руският им паспорт и те са третирани като руски граждани. За такива хора съществуват военни задължения. С връчването на руския им паспорт им се връчва и военна книжка. Независимо от факта, че са български граждани, е вероятно да бъдат спрени (да напуснат страната) от руските власти", каза Коджабашев.

Той не успя да уточни колко точно са българските граждани на територията на Руската федерация, нито колко от тях имат и руско гражданство.

"Не са много. Тези, които имат български паспорт, имат право да напуснат Русия - тези, които имат само български паспорт. При тях процесът е по-скоро затруднен от дефицит на самолетни билети и струпването на граничните пунктове на много хора", каза зам.-министърът.

Посолството ни в Москва се опитва да организира евентуалното прехвърляне в България на студенти с двойно гражданство. Засега не са постъпили такива искания, мисията ни проучва възможността да окаже такава помощ, ако се наложи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

7

ob1

29.09 2022 в 16:45

Ааа, веждичка, не позна, нямам общо с Окси. Само се радвам как те е наранил, та го споменаваш под половината статии. Some serious butthurt както казват омразните ти американци :)

12284

6

Kristiano789

29.09 2022 в 16:36

Айде да ги видим сега русофилите дали са толкова смели, колкото докато пишат в нета и негодуват срещу Запада.

-1200

4

путин хуйло

29.09 2022 в 12:31

гуменгадев-путинякът, янев, цигането костя, гумен пУтков, гоце седефчов, болен пидеров, малинов, шаренкова ще бъдат ли мобилизирани?

15914

2

поп Дръвчо

29.09 2022 в 11:13

АнтиЗ, обикновено е обратното. Но и изобщо всъщност става дума за малко хора, може би под 1000 от тях са в момента в Русия, с все семействата.

А най-странното е че Русия всъщност не допуска двойно гражданство когато второто е българско. Така че повечето пък от тези люде са в административна дупка защото не са си махнали руското или българското (може би част от тях нарочно).

И понеже става дума за хора които са виждали Русия на живо, най-вероятно никой от тях не е фен на Путин. Така че трябва да ги измъкваме.

10298

1

AntiZ

29.09 2022 в 10:55

Какъв идиот трябва да си да имаш българско гражданство и да кандидатстваш и за руско?