Русия се хвали с подписани при Ненчев договори за ремонт на изтребители

OFFNews 15 февруари 2017 в 11:44 3891 4

Русия се хвали с подписаните при Ненчев договори за ремонта на изтребители

Шефът на руската самолетостроителна компания РСК "МиГ" заяви, че Русия продължава да си сътрудничи с България в областта на отбраната с подписаните договори за ремонт на изтребители. Пред ТАСС той заявил, че страната ни "не се е отказала от ремонта на нашите самолети".

"Ние подписахме в края на миналата година редица споразумения, договори с военновъздушните сили на България. Затова си сътрудничим с тях", заяви още шефът на РСК "МиГ" пред ТАСС.

В края на мандата на военния министър Николай Ненчев беше подписан договор за купуване на нови двигатели на изтребителите МиГ-29 чрез фирма посредник. Намеренията на Ненчев бяха да се избегне зависимост на българските въоръжени сили от руския военно-отбранителен комплекс като се търсят доставки от европейски държави. За тази цел той подписа договор с Полша за ремонт на двигатели на изтребителите МиГ-29. Малко по-късно обаче стана ясно, че това не е достатъчно, за да се поддържа бойната авиация и МО прибегна до покупката на нови двигатели.

Първоначално обществената поръчка беше прекратена, защото фирмата посредник "Авиостарт" предложила покупката на непроизведени още двигатели. След това обаче договор беше подписан след пряко договаряне със същата фирма, която ще достави същите двигатели.

"На този етап ние нямаме друга възможност. Трябва да подсигурим летателната годност на МиГ 29, така че тази забрана струва ми се не е съотносима към този казус", оправда се тогава Ненчев пред журналисти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови