"Русия показа, че е готова да променя със сила границите на суверенни държави"

OFFNews 17 март 2015 в 22:46 6738 12

Снимка БГНЕС

Приносът на България отразява вашата твърда решимост и ангажираност с колективната сигурност, заяви заместник-върховният командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал сър Ейдриън Брадшоу на брифинг с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Заместник-върховният командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал е на двудневно посещение в България.

Той изрази удовлетворение от плановете и готовността на България да осъществи изграждането на Център за осъществяване на връзката между българските Въоръжени сили и тези на НАТО, чиято цел ще бъде да спомогне за координиране на съвместната подготовка и тренировки.

В отговор на въпрос доколко смята, че сигурността на България е застрашена заради събитията в Украйна, ген. Брадшоу коментира, че действията на Русия в Крим и Източна Украйна са показали готовността й да започне процес на промяна на суверенните граници на суверенни държави със сила, което е съществено отклонение от международно приетите правни норми.

Това би имало последици не само за България, но и за всички държави членки на Алианса, особено тези от източния фланг, така че ние трябва да покажем недвусмислено, че сме непоколебими в това, че ще застанем зад постановките на чл. 5, посочи той.

Нашият отговор досега е бил изцяло отбранителен и напълно пропорционален на заплахата, но е абсолютно необходимо да уверим съюзниците си, че заставаме твърдо зад принципите за колективната отбрана и че няма да позволим агресия от страна на дадена държава към нито един от нашите съюзници, каза ген. Брадшоу.

Съвместните учения и подготовки на територията на страната не са обвързани с провеждането на конкретни военни операции. Те са свързани с основната задача на Въоръжените сили - да поддържат боеспособна армия, заяви началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

По думите му, ако България намали броя на ученията си, това ще доведе до влошаване на бойната подготовка, а тя е изключително важна, в условията на конфликти от юг и изток.

По време на срещите на Ейдриън Брадшоу с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев бяха обсъдени въпроси, свързани с ученията и възможностите за подготовка като част от мерките на Алианса за гарантиране на сигурността, развръщането на сили в отговор на кризи, продължаващото участие на България в операции на НАТО, в това число – „Решителна подкрепа“ в Афганистан, операцията KFOR на Балканите, съобщават от пресцентъра на МО.

В рамките на визитата си заместник-върховният командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал сър Ейдриън Брадшоу ще посети 68-ма бригада „Специални сили“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!