РСМ иска културен център на македонците в България

OFFNews 17 април 2022 в 17:04 2431 4

Македонският премиер Димитър Ковачевски призова българските власти да разрешат откриването на културен център за македонците в България, съобщи БГНЕС.

Преди българският премиер Кирил Петков беше на посещение в Битоля, където откри Културен център "Иван Михайлов". Според Ковачевски Иван Михайлов е противоречива историческа личност, която в РСМ се възприема по различен начин от различни хора. Но тъй като става дума за гражданска инициатива, съгласно Европейската конвенция за правата на човека, тя не подлежи на държавен контрол. 

"Ние като правителство стоим зад свободните убеждения на всички граждани. Очакваме същия подход и реципрочност към българските граждани с македонско самосъзнание, каза Димитър Ковачевски в изявление за МИА и БТА, помолен да коментира откриването на клуба в Битоля.

Този подход, добавя премиерът, е нещо, зад което ние като правителство стоим и ще продължим да го практикуваме и по-нататък, тъй като това е нашият белег и като държава, и като общество.

"И правителството на РСМ, както и обществеността, с нетърпение чака деня, когато и у нашите съседи ще узрее времето, когато и там онези граждани, които имат например македонско самосъзнание, ще могат по същия свободен начин да практикуват убежденията си, заяви още Ковачевски за МИА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

17.04 2022 в 21:46

А какво да правим ние българските граждани с 25% македонско самосъзнание, с корени от Кукуш примерно - от града на Гоце Делчев. Ние в тоя клуб ще може ли да ходим и македонски паспорти ще можем ли да вземем? Аз примерно искам да разбера какво е станало с големия род от Кукуш, от който произхождам - какво е станало с него, имам ли роднини в РСМ и как да ги открия, за да поспорим с тях за историята на някоя маса - може и шведска. А, ще искам и в македонски избори и в следващо преброяване да участвам! Нали може?

3767

2

Име на профила

17.04 2022 в 18:46

Що не. Направо им давайте руския и сменете табелата, две птички с един камък.

1236

1

БотоксПутю

17.04 2022 в 18:41

Каква я мислехме, каква стана тя? Ами сега?

 
X

Да помогнем на украинските деца!