Реформаторите не искат Димитър Костов за подуправител на БНБ

"Горанов да каже колко пари за заплати са харчени в банката"

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2015 в 16:44 3290 2

Депутатът от РБ Мартин Димитров

Реформаторският блок няма да подкрепи Димитър Костов за подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор"

Това обяви пред БНР съпредседателят на Блока Мартин Димитров.

Днес бившият гуверньор Иван Искров предаде символично поста на новия шеф на БНБ Димитър Радев, който вчера посочи, че ще запази част от сегашния състав на управителния съвет, като Христов остава ръководител на управление "Емисионно", сегашният ръководител на управление "Банково" Димитър Костов се предлага за шеф на банковия надзор, а Нина Стоянова ще поеме от Костов банковото управление.

"След случая с КТБ, същият човек да бъде предлаган за подуправител и то на Банковия надзор. На нас не ни изглежда подходящ", заяви Димитров от Реформаторския блок, които подкрепиха Димитър Радев с условието, че ще предложи изцяло нови кадри в Управителния съвет на БНБ.

Малко след изказването си по БНР Димитров обяви, че той и колегата му от Блока Петър Славов са внесли въпрос до финансовият министър Владислав Горанов, който трябва да разкрие какъв е размерът на вноската в държавния бюджет на БНБ за 2013 г. и 2014 г. и какво е разпределението на разходите за заплати на служителите и на ръководния състав на БНБ.

"Министър Горанов трябва да има предвид съществения обществен интерес по темата, когато подготвя отговора на въпроса ни", отбелязват депутатите. По смисъла на Закона за достъп до обществена информация при подобни общественозначими въпроси той не би следвало да се позовава на търговска или друга тайна.

Неуместно е и да се казва, че заплатата на гуверньора не е от значение. Логично е институциите, които сами определят заплатите си, да се съобразяват с това какви приходи генерират и колко ефективно изпълняват задълженията си. Респективно когато не вършат добре работата си, е редно това да се отразява и на получените от тях възнаграждения. Така е в добре функциониращите частни и държавни дружества по света. Няма причина да не бъде така и в България, смятат реформаторите.

„Поради тази причина възниква въпросът: вярно ли е, че ръководството на централната банка получава крупни за българските стандарти заплати, докато под техния надзор банки имат проблеми, а една дори фалира”, коментира Петър Славов.

Прави впечатление още, че издръжката на БНБ се увеличава ежегодно, и то с милиони левове, отбелязват още Димитров и Славов в своя въпрос.

За 2013 г. издръжката е била 79,4 млн. лв., през 2014 г. – близо 86 млн., а прогнозата за 2015 г. вече е над 93 млн. лв. Това е ръст от над 13 600 000 лв. само за 3 години. Общата стойност на разходите за персонал са над 23 млн. лв. годишно, което е съществен елемент от общите разходи на институцията.

Петър Славов и Мартин Димитров са внесли и питане към вицепремиера Томислав Дончев, с което целят да разберат каква е общата политика на Министерски съвет спрямо институциите, които сами определят своите възнаграждения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.07 2015 в 08:50

Не е необходима истерия от страна на Реформаторския блок около оставането на Димитър Костов.Първо Димитър Радев е преценил и второ Димитър Костов също е добър финансист и то с много добър опит в банковото дело.На следващо място как преди време Калин Христов беше добър за служебен министър , а сега не, не съм сигурна кой беше .На следващо място за пореден път в България показваме, че никога няма да допуснем нови хора на по-високи постове.Вярно е ,че целия екип на БНБ има вина,но малко подчинени знаят какво правят началниците им.Затова стига са се правили на интересни и да се върви напред.Колкото до зоплатите е ясно .Искров и другите да върнат веднага две трети от полученото и заплатата се определя от парламента след като го избира,по-точно го назначава.

16.07 2015 в 08:40

Димитър Костов бил зам. министър на Виденов и за това Разбойническия блок нямало да го подкрепят за подуправител на БНБ.... А Димитър Радев не беше ли също зам министър в СЪЩОТО правителство- на Жан Виденов? Защо тогава него го подкрепихте