Реформаторите чистят пенсионерите от администрацията

Юлиан Христов Последна промяна на 31 юли 2015 в 15:45 6033 4

Депутати от Реформаторския блок внесоха промени в Закона за държавния служител, с които трябва да бъде сложен край на порочната практика пенсионирани служители да бъдат назначавани повторно на работа в администрацията. 

Промените бяха внесени в последния работен ден на парламента преди лятната ваканция. 

Със законопроекта се прави редакция, аналогична на текстове от Кодекса на труда, с която се позволява едностранното прекратяване на служебни правоотношения, когато служителят е достигнал критериите за пенсия. "Това ще даде възможност на органите по назначаване да прекратят правоотношенията със служители, пенсионирани на основание специални закони (Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за Министерството на вътрешните работи и др.), предприемайки стъпки по оптимизиране на администрацията и изпълнение на предвидените от МС икономии в бюджет 2015г. от отделните ведомства", е записано в мотивите на промените.

Въпросът с работещите в администрацията пенсионери е особено видим в Министерството на отбраната. От дълги години там се поддържа практиката пенсионирани военни да се назначават на цивилни длъжности, като така се превръщат в най-скъпо платените служители в администрацията. В масовия случай те взимат пенсия, чийто таван е 910 лв. и заплатата между 1500 и 1900 лв. В тези сметки не влизат полагащите им се до 20 заплати, които се изплащат при пенсиониране.

Само в администрацията на МО близо 10% или около 80 души са военни пенсионери, които са назначени повторно на работа.

Подобен проблем имаше и в МВР. Там обаче по-голямата част от пенсионираните служители бяха освободени. 

Макар и не в същите размери, подобен проблем има и в другите министерства. Така например рекордът за най-възрастен служител държи Министерството на здравеопазването, където работи 83-годишен човек. В Министерството на образованието пък все още работи 72-годишен служител, а в Транспортното министерство общо 25 са служителите, които са пенсионирани и след това отново са назначени на служба. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.08 2015 в 07:15

при тотална безработица при младежите ,които трябва да създават деца и брутен продукт е абсолютна гавра да се държат пенсионери ,особено на ръководни постове по администрацията ,има ли пенсия ,трябва веднага да се пенсионира и в къщи ,а на негово место веднага млад човек ,за да почва да трупа опит и да прави кариера и семейство ,а не да стане на 40 години за да почне работа и след това да създава семейство ,така България загуби вече 2 поколения и тук са добре комунистите с високите си пенсии и заплати ,но останалите вече ги няма ,а какво ще стане след 10 години ,когато няма да има кой да остане тук напр да започне работа в здравната или образователна система ,кой ще работи ,тези дето са по 90години ли

01.08 2015 в 01:00

Тази възможност, обаче, е единственото спасение на много културни държавни организации, като музеите например, където заплатите са по 400 лв. В тези организации е необходимо сериозно образование, но младите, които го имат не работят за заплати на чистачки. Остават пенсионерите, които при това имат опит, знания и образование. И ако цял живот са работили в подобна институция пенсиите им са по 250 лв. Така че голямата "муфта" стига до 650 лв. Но покрай лапачите от силовите министерства, ще погинат едвам оцеляващи държавни структури.

31.07 2015 в 20:31

Катя Атанасова в МТИТС, без която не може... И 5000 лева на месец, без които тя не може...

31.07 2015 в 16:24

Съгласен, в това състояние на държавата РАБОТЕЩ ПЕНСИОНЕР звучи като МАРОДЕР.