Реформаторите чистят пенсионерите от администрацията

Юлиан Христов 31 юли 2015 в 15:45 6542 4

Депутати от Реформаторския блок внесоха промени в Закона за държавния служител, с които трябва да бъде сложен край на порочната практика пенсионирани служители да бъдат назначавани повторно на работа в администрацията. 

Промените бяха внесени в последния работен ден на парламента преди лятната ваканция. 

Със законопроекта се прави редакция, аналогична на текстове от Кодекса на труда, с която се позволява едностранното прекратяване на служебни правоотношения, когато служителят е достигнал критериите за пенсия. "Това ще даде възможност на органите по назначаване да прекратят правоотношенията със служители, пенсионирани на основание специални закони (Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за Министерството на вътрешните работи и др.), предприемайки стъпки по оптимизиране на администрацията и изпълнение на предвидените от МС икономии в бюджет 2015г. от отделните ведомства", е записано в мотивите на промените.

Въпросът с работещите в администрацията пенсионери е особено видим в Министерството на отбраната. От дълги години там се поддържа практиката пенсионирани военни да се назначават на цивилни длъжности, като така се превръщат в най-скъпо платените служители в администрацията. В масовия случай те взимат пенсия, чийто таван е 910 лв. и заплатата между 1500 и 1900 лв. В тези сметки не влизат полагащите им се до 20 заплати, които се изплащат при пенсиониране.

Само в администрацията на МО близо 10% или около 80 души са военни пенсионери, които са назначени повторно на работа.

Подобен проблем имаше и в МВР. Там обаче по-голямата част от пенсионираните служители бяха освободени. 

Макар и не в същите размери, подобен проблем има и в другите министерства. Така например рекордът за най-възрастен служител държи Министерството на здравеопазването, където работи 83-годишен човек. В Министерството на образованието пък все още работи 72-годишен служител, а в Транспортното министерство общо 25 са служителите, които са пенсионирани и след това отново са назначени на служба. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови