РБ: Приходите в бюджета са драматични, 1/3 от общините са във фалит

ОFFNews 09 юли 2014 в 13:00 7238 0

Бисер Манолов

Снимка БГНЕС

Бисер Манолов

За драматично разминаване между заложените приходи в Бюджет 2014 и реалните постъпления в хазната алармира Бисер Манолов, шеф на икономическия екип на Движение "България за гражданите" и представител на Реформаторския блок.

1/3 от общините са във фалит, 2/3 са в драматични затруднения. ДПС заявяват, че заради политическото оцеляване няма да правят реформи в здравеопазването – тогава къде е общественият интерес, пита експертът.

ГЕРБ вика МВФ, но не казва по кой начин да дойде, алармира още Манолов.

Още през 2013 г. всички бяхме категорични, че бюджета за 2014 е напрегнат, подчинен на сакралното число 1,8 - дълг, дефицит и икономически ръст; че приходната част е свръхоптимистична, а ръстът беше
грешно заложен. Така се стигна до ситуацията в момента. Актуализация на бюджета ще има, коментира още икономистът.

По думите му, Фондът за регионално развитие от 500 млн. лева е просто начин за отлагане на общинските фалити. Общинските бюджети са в катастрофално състояние - една трета са във фалит, другите две трети са
в драматично положение, отбеляза Манолов.

Според него, бюджетът на НЗОК със сигурност трябва да се актуализира, но все още не е време да се актуализира държавният бюджет. Той припомни, че бюджетът на НЗОК е бил под 1 млрд. лева през 2000 г., докато през 2014 г. е над 3 млрд.лева, но няма три пъти повишаване качеството на здравните услуги.

Вчера ДПС заявиха, че ако една политическа сила се опита да направи здравни реформи, това значи, че няма да е на власт в следващия мандат. Тогава къде остава общественият интерес – няма го, но пък говорим за политическо оцеляване, подчерта още Бисер Манолов. Според него част от решението, освен актуализацията, е да се окрупни броят на болниците в страната и да се работи с реалните, а не с манипулирани данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки