Разликата между ГЕРБ и БСП на евроизборите е в рамките на статистическата грешка

OFFNews 24 февруари 2019 в 13:25 4919 1

18,7% от българите биха гласували за ГЕРБ на евроизборите, 17,4 - за БСП. Към момента се запазва двойната разлика между ДПС (6,5%) и Обединени патриоти (3,8%).

Това показват данните от проучване на изследователски център „Тренд“ в периода 5-13 февруари 2019 г. Проучването е финансирано от вестник „24 часа“ и е реализирано сред 1007 респонденти чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“. Размерът на статистическата грешка е ±3.1%. От "Тренд" уточняват, че по-голямата част от терена на проучването е направен преди промените в Изборния кодекс, които повишиха градуса на политическото и обществено напрежение.

За над половината от всички българи (54%) предстоящите избори за Европейски парламент са важни, като от тях само 14% са на мнение, че са изключително важни. В демографските разбивки ясно личи, че най-важен е евровотът за симпатизантите на БСП и ГЕРБ, като сборът от опциите „изключително важни“ и „по-скоро важни“ сред привържениците на двете големи партии е близо 80%. Това говори за силна мобилизация и сред двата електората за предстоящите избори, коментират от  изследователски център „Тренд“. 

Видимо по-слаб интерес към евровота през май се регистрира сред най-младите (18-29 г.)

Парламентът е институцията с най-високи отрицателни оценки за своята работа (68%). Омбудсманът е институцията, събираща най-широко одобрение (63% положителни оценки срещу 20% отрицателни), превишаващи за пореден месец стойностите на президента (53% положителни срещу 31% отрицателни). 22% оценяват положително работата на прокуратурата, а 56% са на обратното мнение.

Армията и Българската православна църква регистрират по-високо одобрение за своята работа за сметка на неодобрението. Положителна оценка армията среща сред 47%, докато отрицателната е 31%.

Църквата от своя страна се ползва с подкрепата на малко под половината (49%) от всички български граждани срещу малко над една пета (21%), които са на обратното мнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews