Рашков: Сигналът срещу Асен Василев идва от близък до ГЕРБ човек

Ружа Райчева 24 март 2022 в 17:10 4682 1

Снимка Стопкадър Фейсбук

Срещу министъра на финансите и вицепремиер Асен Василев без основание е било образувано незабавно производство от нашата прокуратура. Авторът на сигнала е директорът на "Инса ойл" Георги Самуилов, който директно се е оплакал до главния прокурор Иван Гешев от Василев, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков на брифинг в МВР. 

Преди около 2 седмици Комисията за защита на конкуренцията съобщи, че две вериги бензиностанции - "Инса ойл" ЕООД и "Сакса" ООД, са в картелно споразумение и са повишили цените на горивата неоснователно. Същевременно вчера стана ясно, че от „Инса ойл“ са подали сигнал срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

"Системен натиск и тормоз, необосновани и с нищо непредизвикани действия спрямо фирмите на "Инса", включително данъчни проверки и ревизии" са част от оплакванията в сигнала на Георги Самуилов. Тази сутрин спецпрокуратурата обяви, че разследва действащ министър - тоест Асен Василев.

Днес вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че не разбира защо този сигнал от директора на "Инса ойл" Георги Самуилов е подаден директно до главния прокурор Иван Гешев. 

"Защо до него - не мога да кажа, но можем да предположим, че става дума за близки отношения между този бизнесмен и главния прокурор Иван Гешев. Можем да предположим, че този бизнесмен е тясно свързан с бившите управляващи от ГЕРБ. Има такива данни, ако не е така, съм готов да се извиня", заяви Рашков. 

Вътрешният министър твърди, че никой не знае дали прокуратурата е имала данни за образуването на производство и не е ясно защо то се пази в тайна.

Рашков каза, че не е ясно защо е имало "незабавно произнасяне" по сигнала на Самуилов.

"Г-жа Клементина Александрова Паличева, прокурор във ВСС, от своя страна е изпратила сигнала, придружен от пълномощно от пловдивски адвокат, и следва постановление за образуване на досъдебно производство с най-висока скорост!" - каза вътрешният министър.

Според Рашков сигналът не съдържа абсолютно никакви данни за извършено престъпление от когото и да било. "Далеч съм от мисълта да адвокатствам на Асен Василев, но по този материал няма никаква причина да се образува производство. Смятам, че някой е злоупотребил със своите пълномощия да постави началото на наказателен процес", заяви Бойко Рашков. 

Вътрешният министър твърди, че за законен повод за образуването на незабавно производство срещу Асен Василев е било използвано „съобщение, изпратено от МВР до спецпрокуратурата“.

"Уверявам ви, че подобни съобщения от МВР до спецпрокуратурата няма! Може би този, който е сложил подписа си на този процесуален документ трябва да обясни!", каза още Бойко Рашков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови