Рашков: ДПС и ГЕРБ се обединиха срещу вътрешното министерство

Йорданка Веселинова 09 декември 2021 в 13:24 2584 0

Снимка архив

Двете партии - ГЕРБ и ДПС - се обединиха срещу вътрешното министерство около тезата за "полицейски репресии", заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание по време на днешния парламентарен контрол.

Той обеща специално на ГЕРБ и ДПС да разпространи всички доказателства за това кой упражнява репресии и кой не още на следващото им заседание. Рашков беше категоричен, че ако в пленарна зала продължи да бъде уронван престижа на МВР, то на всякозаседание ще представя по 10 доказателства за извършени нарушения.

Изказването му е по повод обвинението на Халил Летифов от ДПС, че около изборите през юли и ноември служители на МВР са нахлували в домовете на хора с трайни увреждания и са ги принуждавали да доказват заболяванията си. Летифов попита вътрешния министър дали той е издавал заповеди за тези действия.

"Министърът на вътрешните работи не може да издава такива разпореждания на който и да е служител да упражнява действие, които са встрани или в противоречие с българските закони. Това го има само във вашите глави и никъде другаде го няма. Не принизявайте и обиждайте българските полицаи, че потъпкват закона, че осъществяват репресии и подобни други действия", отговори Рашков.

По време на парламентарния контрол вътрешният министър обяви още, че по време на изборите са правени опити за манипулации чрез ТЕЛК решения. Той съобщи, че фалшивите медицински експертизи са използвани за гласуване чрез подвижна избирателна секция.

Халил Летифов пък го упрекна, че не той, нито пък полицаите са хората, които имат необходимата експертиза, за да определят кой е болен и кой не. Той обвини министерството в политическа репресия. 

Рашков му отвърна, че тезата "политическа репресия" е "рефрен" на ГЕРБ и ДПС, които обаче нямат доказателства за такива дейности и използват тези обвинения за политически цели.

Служебният министър призова, ако представители на тези партии имат доказателства, да подадат сигнал в МВР, който ще бъде проверен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови