Радев: За 2021 г. по закона за меценатството са реализирани едва 300 лв.

OFFNews 03 юни 2022 в 09:10 2031 0

Сериозна критика на Закона за меценатството прозвуча вчера в речта на президента Румен Радев по време на гала вечер „Хоризонти“, която събра на среща представители на бизнеса от цялата страна. Събитието се организира от списание „Мениджър“ и се провежда под патронажа на държавния глава.

Темата на форума бе „Култура и развито общество“.

В речта си пред гостите на събитието Радев подчерта, че културата откроява достиженията на един народ и задава нивото на амбиции на обществото.

Законът за меценатството бе една от основните точки в словото на президента.

"Законът е приет през 2005 г. До момента по него са реализирани 6 800 000 лв. за всички тези години, като за миналата година – цялата 2021 г ., по този закон са реализирани едва 300 лв. От тези близо 7 милиона лева до момента за 15 години, повечето от тези пари, в огромната си част, са дарени от физически лица, а не от юридически. Това означава, че този закон по отношение на бизнеса не работи“, каза Румен Радев. И допълни, че законът трябва да се преосмисли, така че бизнесът да инвестира в културата. 

Президентът говори още за връзката между култура и бизнес и подчерта, че е необходимо и България да се стреми към това да използва много по-активно своята богата история и културни традиции, за да постига успехи и да утвърждава позициите си в икономически план.

В края на речта си Радев подчерта, че са нужни все по-значителни инвестиции в хората, в тяхното образование, култура и висока квалификация и че най-големият ни потенциал  е в талантливите и образовани млади хора.

Специален гост на „Хоризонти“ е испанският мислител, философ и драматург Хавиер Гома Лансон, който изнася беседа на тема „Култура и развито общество: Как подпомагането и инвестирането в култура повлиява върху развитието на бизнеса и обществото като цяло“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови