Радев: Не е самоцел да назначавам шефа на антикорупционния орган, той трябва да е ефективен

OFFNews 08 септември 2017 в 20:58 6544 1

„Явно има политици, които не осъзнават, че тъкмо корупцията може да блокира и загроби парламентарната република, която те уж отстояват. Виждате колко голямо е недоверието в институциите. Да назначавам председателя на антикорупционния орган изобщо не е самоцел. Много важно е този орган да работи ефективно, това е очакването на всички българи и трябва да се замислим сериозно върху него.“

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в коментар на думите на Цветан Цветанов, че президентът не може да назначава председателя на антикорупционния орган, защото не сме президентска република.

„Само допреди няколко месеца във връзка с районирането при мажоритарните избори се настояваше от същите хора това да бъде направено от президента, като равно отдалечен от всички власти и натоварен с огромно обществено доверие. Сега нещо смени ли се?“, попита Радев.

Президентът коментира и случая със съпруга на Ирина Бокова Калин Митрев, който беше замесен в скандал за пране на пари. 

На въпрос дали Митрев трябва да напусне поста си в ЕБВР след разкритията Радев отговори: "До момента разполагаме с медийни публикации. Мисля, че трябва да изчакаме компетентните становища на разследващите органи, както на българските, така и на европейските".

Той коментира и намерението на партията на Веселин Марешки "Воля" да инициира вот на недоверие към правителството. 

„Нормално е в една парламентарна република да има искане на вот на недоверие, но те винаги трябва да бъдат аргументирани и съпроводени с алтернативни предложения“, каза той.

Румен Радев откри първата Европейска младежка олимпиада по информатика, която се провежда под негов патронаж. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки