''Путин е застрашен за властта си и иска нова конституция. Ердоган и Лукашенко - също. Не подхожда на страна от ЕС да влиза в същия коловоз''

OFFNews 18 август 2020 в 09:53 5142 0

Снимка БТА, архив

„Путин е застрашен за властта си и иска нова конституция, Ердоган и Лукашенко – също. Някак си не подхожда на ръководител на правителство на страна членка на ЕС да влиза в същия коловоз.“

Това коментира бившият министър на енергетиката и настоящ кмет на район "Средец" в София Трайчо Трайков в отговор на въпрос в интервю за bTV. „Ако бях на мястото на правителството и ръководителя му, не бих внесъл в този момент искане за промяна в Конституцията", отбеляза той и все пак допълни, че има предложение в проекта, което харесва. "Харесва ми това, че е едно от предложенията е Великото народно събрание да реши повече да няма Велико народно събрание.“

Тема в разговора бе и снощният сблъсък на протеста и блокада на бул. "Ситняково", в района на румънското посолство. Там шофьорка опита да премине с колата си през протестиращи, те се хвърлиха отгоре и счупиха предното стъкло. Полиция не охраняваше протеста, а по-късно от МВР обясниха, че били викнати по сигнал на тел. 112 и не охранявали, защото протестът бил незаконен. Трима души бяха арестувани заради строшеното стъкло.

"Няма как човек да е солидарен с хората, извършили такова действие - напротив, необходимо е категорично разграничаване от подобни действия и подобни сцени. Възниква въпросът каква е ролята на полицията в такива ситуации, тъй като именно това е целта на охраната на обществени прояви - да се избегнат сблъсъци там, където емоциите са на висок градус", каза Трайков.

Той коментира и спечеленото от него дело срещу КПКОНПИ, която е правоприемник на КПУКИ. Комисията трябва да му изплати почти 100 000 лева за пропуснати ползи и морални вреди, заедно с лихвите, заради производство за конфликт на интереси срещу Трайков. Решението е на Административен съд - София-град със съдия Доброслав Руков. То се обжалва.

Пред Административния съд Трайков иска обезщетение за пропуснати ползи, защото фирма, поканила го на управленска позиция с възнаграждение 19 550 лева на месец (10 000 евро) за 6 месеца, оттеглила предложението, след като било огласено, че при Трайков е установен конфликт на интереси. Впоследствие това решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е отменено.

"Дълго време не започвах процедури срещу държавата, но те не се спряха, започна наказателно производство и КОНПИ запорира почти всичко, което имам. Логичното действие на всеки гражданин е да си потърси правата по законов път - обясни Трайков. - Щетите, за които заведох иска, са една малка част от реалните ми загуби. Като човек с произнесено решение от държавен орган, че е действал в конфликт на интереси като министър - това е пасив за международна организация, която държи на репутацията си“, посочи той по повод пропусната възможност да започне нова работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови