Протест пред Министерски съвет: Леглата не лекуват сами

OFFNews 09 ноември 2020 в 14:34 2239 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Протест срещу неспособността на правителството да се справи с кризата с коронавируса организираха пред Министерски съвет от “Отровното трио" и бившия омбудсман Мая Манолова. 

На площада бяха разпънати походни легла, лекарски престилки бяха закачени на закачалка, а телефон даваше свободно, но без отговор. Мотото на протеста беше “Леглата не лекуват сами”. Там имаше и група от двадесетина контрапротестиращи.

"Импровизираните легла пред МС илюстрират "борбата" на правителството на Борисов със заразата. Изхарчени са безброй пари – 80 млн. лв. за вируса и в крайна
сметка никой с нищо не се бори, освен че се крадат едни пари. Легла има, няма кой да ги обслужва. Те изгониха лекарите и медицинските сестри. Всичко опира до едни тестове и до едни бройки, които пускат на брифингите. Ефективна борба с вируса няма“, каза адв. Николай Хаджигенов

Мая Манолова изрази възмущение от това, че правителството и премиерът Бойко Борисов са оставили лекарите сами да се оправят в COVID кризата, като са ги принудили сами да търсят линейка, апарат за обдишване, средства за PCR тест, сами да си търсят кръвна плазма, като разкри, че такива обяви вече има в социалните мрежа.

"Правителството и Борисов свириха отбой. Бойко даде отбой и дезертира от първата линия на битката с COVID кризата като оставиха там лекарите и медицинските сестри да се оправят сами", заяви тя и посочи, че властта пази имиджа си като прехвърля отговорността за въвеждането на непопулярни мерки на местните щабове. Според нея мерките са много закъснели. Тя попита за какво са били похарчени 1,5 млрд. лв. европейски средства.

"Настояваме за осигуряване на безплатни PCR тестове за всеки, който има нужда от тях, за повишаване на цената на клиничната пътека за COVID-19, за достатъчно стимули за общопрактикуващите лекари и за лекарите-специалисти. Не само обещания, а реални пари за тези, които се борят за живота и здравето на българите", каза Манолова.Тя настоя още електронната система – електронна рецепта, електронно досие, електронни болнични най-накрая да станат факт, след като бяха обещава преди 8 месеца. “Настояваме държавни служители да бъдат командировани в регионалните здравни инспекции, за да има проследяване и карантиниране на тези, които са били контактни на заразени лица", допълни тя, както и в битката с пандемията да се включат и частните болници, а държавата да осигури достатъчен финансов ресурс за социален патронаж на възрастните хора, които са под карантина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !