Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Проф. Константинов прогнозира 200 000 купени гласа на вота

OFFNews 15 септември 2014 в 18:21 3489 2

На предстоящия вот ще има между 150 и 200 хиляди купени гласа, прогнозира проф. Михаил Константинов на заседанието на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори.

По думите му повечето от гласовете вече са продадени.

Според проф. Константинов купуването на гласове се извършва на много високо ниво и "никой не се разхожда с пари в джоба или говори за това по телефона".

Понеже купеният вот се разпределя между всички партии - пропорционално на силата на партиите, той няма да изкриви резултата от изборите, отбеляза математикът.

В коментар за двойното гласуване Константинов посочи, че за периода от 1994 г. досега случаите на двойно гласуване са само четири, ако се изходи от принципа, че едно престъпление се смята за извършено, едва когато има съдебен акт по него.

Той конкретизира, че четирите случая са през 2005 година, когато проверка на ЦИК е установила, че един човек е гласувал 20 пъти, а трима - 15. Константинов обясни, че залавянето им е било много лесно, тъй като те са оставили удостоверения за гласуване на друго място.

Ставало въпрос за група момчета, които са решили да се пошегуват и са били глобени впоследствие с по 500 лв.

Това са доказаните случаи, иначе по времето на моята практика в ЦИК за осем национални избори имаме максимални подозрения за двойно гласуване от порядъка на 500, каза още Константинов.

Според него обаче тези съмнения няма как да бъдат потвърдени, понеже на около 500 места е имало "нещо като подпис, без да е ясно кой и кога е поставил "тази чавка".

Срещу твърдението на проф. Константинов се обяви зам.-директорът на Криминална полиция Георги Арабаджиев.

По думите му не е възможно броят на купените гласове да е между 150 и 200 хиляди при положение, че има пряко наблюдение на лицата, които се занимават с тази дейност.

Арабаджиев допълни, че се извършва огромна по обем работа по превенция и определи посочената от проф. Константинов цифра като като нелогична.

"В момента не се дават пари, в момента по-скоро се опипва почвата", коментира експертът от МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!