Проф. Кьосев: Време е за рестарт на държавата и нови политически субекти

OFFNews Последна промяна на 02 ноември 2013 в 21:53 4726 20

Проф. Александър Кьосев. Снимка: Булфото

 

Нужен е рестарт на държавата. Това трябва да стане. Нужна е смяна на правителството и формиране на нови политически субекти, заяви проф. Александър Кьосев в предаването "Животът и други неща" по БНТ.

В политиката има нещо, което се казва обществен договор. Той прави възможно възникването на политически субекти, партии, отношенията между тях, един цивилизован процес на политическо съперничество и т.н. Увреден е общественият договор. И излиза нов субект, който казва: Така повече не може. Това е нова ситуация, тя е различна от политическите боричкания досега, коментира проф. Кьосев.

Да се очаква от масов протест на възмущението политически сценарий е най-малкото нереалистично. Политически сценарий се прави от политически субекти и от експерти. И те ще възникнат, категоричен е той.

Според проф. Кьосев, не само изборът на Пеевски, а и редица други действия на това правителство демонстрират една кадрова политика, която е знак за зависимости, за тъмни сили зад тях.

Точката, в която възникна протестът е точката, в която се сливат елементарната морална реакция и усещането, че всичко това е отвратително и че не може да бъде издържано. Колкото и парадоксално да е - това е политическа точка. Защото обществото се базира на фундаментално доверие. Ако не съществува вяра, че управляващите са тези, които ние знаем, че сме избрали, че те ни управляват, защото са наши представители, а не някой друг зад тях, тогава не може да има общество. Обществото се разпада в една полукриминална организация. И това е точката, в която не е възможно да има социална заедност – спойката на обществото се разпада, каза още преподавателят от СУ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.11 2013 в 16:04

Фантазията на манипулациите ви мина границата :-( Посмалете малко, другари!!!

04.11 2013 в 15:59

Това е нивото ви, за съжаление :-(

04.11 2013 в 12:51

Тези седнали на тронът на олигархията, след революция, са свине, но олигархията не се различават от тях. Те са един род, от свине се става господари. - ДЖОРДЖ ОРУЕЛ


Има три десни партии. БСП защитават вътрешната традиционна олигархия. Путин прави същото. ГЕРБ и Реформаторите, произлизат и са създадени от традиционната олигархия, като играят нейна опозиция, но са подкрепени от външното дясно което се конкурира с вътрешното дясно. Путин оглавява вътрешното дясно в Русия, целта му е запазване на държавната цялост и ресурси в името на статуквото. Външното дясно за Русия е това което се случи с Чечня, и Либия, тоест интересите на външната олигархия. Путин беше уплашен от случилото се с Кадафи, и от тогава вече въобще не вярва в Европа и Америка, а преди това се опитваше да е добър и отзивчив с тях - за това не помогна на Кадафи. Все пак Путин разбра че не трябва да отстъпва, и това е позицията му за Сирия.


Третото дясно са такива като Георги Ганев, Пръмова и ДПС, който са яко свързани и с двата вида олигархия, но гледат егото си, собствен интерес, заради което не им пука че Орешарското правителство е най-доброто дясно на всички времена - усмихващо и радващо всичко дясно.


Това е хазарт.. Освинените господари - ДЯСНОТО, СИ ИГРАЕ ХАЗАРТ..

03.11 2013 в 21:45

Sindrom na jertvata.

03.11 2013 в 15:44

,,рестарт,, др. проф. възпроизвежда статуквото, а преинсталация с нова по-съвременна система е необходимо................

03.11 2013 в 13:06

Така е. Може би трябва да приемем, че капитализма изигра своята роля в развитието на човечеството, както предишните строеве. Капитализмът се изроди от система, даваша равен шанс на всички в система поощряваща груби материални ценности, без оглед съществените за хората и земята ни ценности Може би е време да бъде създадена нова световна система, която да отразява актуално случващите се генерални промени.

03.11 2013 в 12:59

Балкански, Ганьо, проблемът е, че си и почти толкова способен на възприемане. Идеите, които така усърдно рецитираш имат ролята да обезсърчават всички, които се опитват да променят статуквото. Приказките ти, че понятията принципи, морал и ценности за дрън-дрън, целят да вкараш хората в робското мислене за сметки, такси и оцеляване, да се обезверят и да забравят, че на този свят има и други, истински важни неща. Всичките ти тъпотии по темата за "празните приказки" са защита на сегашното статукво и продукт на бедната ти продажна душевност. Както вече помолих твоите диригенти - махнете го този, защото вече нито е оригинален, нито е интересен, нито пък е достоен опонент.

03.11 2013 в 09:38

Социализмът е друга форма на капитализма - държавен. Прослойката олигарси е същата, а лихваро-банкерите и спекулантите им дърпат конците както си решат. За да сменим истински политическата система е нужно да сменим първо финансовата. Трябва да накараме парите да се въртят в икономиката без да се спират и натрупват в частните банки.

03.11 2013 в 09:17

Многу верну казва другара, ама не казва ,че Господ Бог бе партийният секретар, другите бехме роби.
Социализъмъ е едно недоносче, бе Ха ха ха ха ха.....(от Ада др. Т.Ж.)

03.11 2013 в 09:02

Напрежението следва да се нагнетява естествено с инвестиции в политиката. Глупчо, тези, които не получават възнаграждение за гласовете си са против всякакви сегашни и бъдещи инвеститори.