Продажбата на ароматизирани нагреваеми цигари спира догодина

OFFNews 13 декември 2023 в 10:23 2566 0

Снимка Архив

От догодина всички тютюневи изделия с аромати, различни от тютюна, в това число и нагреваемите тютюневи изделия, ще бъдат забранени за продажба. 

Парламентът окончателно прие промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия без дебати по темата. Нормативните промени отразяват изискване на Европейската комисия за премахване на ароматните цигари и тютюневи изделия. Ако България не изпълни изискването, ни грози наказателна процедура. 

Промените целят също така да намалят привлекателността на нагреваемите тютюневи изделия като ограничи рекламата им. На всяка опаковка на нагреваемите тютюневи изделия ще се поставя предупреждение за рисковете, които крие.

Законът задължава икономическото министерство да забрани пускането на пазара на тютюневи изделия, съдържащи добавки в количества, които в момента на консумацията увеличават съществено или в измерима степен токсичния ефект, свойствата, водещи до пристрастяване, или канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията свойства на изделието.

Тютюневите и свързаните с тях изделия, които са произведени или пуснати на пазара до влизането в сила на този закон, ще може да се предлагат и продават до изчерпване на количествата, но не по-късно от два месеца от обнародването на промените в "Държавен вестник".

Това важи и за нагреваеми тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!