Без ароматизирани нагреваеми цигари от догодина

Забранява се рекламата и промотирането на изделията за пушене без тютюн

Ружа Райчева 22 ноември 2023 в 13:05 1417 0

Снимка Архив

От 2024 г. в България ще бъде забранена продажбата на ароматизирани нагреваеми цигари. Прецизират се изискванията при етикетиране на тютюневи изделия.

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за тютюна и тютюневите и свързаните с тях изделия, с които забранява продажбата на ароматизирани нагреваеми цигари от началото на следващата година. От 151 гласували народни представители "за" бяха 139, "против" - двама, а 10 депутати се въздържаха при гласуването.

Забранява се продажбата на нагреваеми цигари с характерни вкусово-ароматни качества или съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части, като например филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи, даващи възможност за промяна на техния мирис или вкус или на интензитета на техния дим, пише в приетия на първо четене законопроект.

Прецизират се и изискванията при етикетиране на тютюневи изделия - на всяка опаковка на нагреваема цигара трябва се постави предупреждение: "Пушенето убива", както и други информационни и здравни съобщения, които предупреждават за вредния ефект от тези изделия.

Забранява се рекламата и промотирането на изделията за пушене без тютюн, както и на контейнери за многократно пълнене и тютюневи течности.

До момента продажбата на нагреваеми цигари бешее напълно свободна. Целта на промените е да се намали привлекателността на тютюневите изделия и да се повиши информираността относно риска от тяхната употреба, пише в мотивите.

Вносителите от Министерски съвет отбелязват, че нагреваемите цигари стават все по-популярни сред младите хора и затова е необходимо да се предприемат сериозни ограничения за тяхната консумация.

По време на дебата депутатът от БСП Иван Иванов каза, че вътре в законопроекта са вкарани клаузи, които засягат най-малките земеделски производители и носят прекалена административна тежест. Той каза, че между първо и второ четене БСП ще предложат тези промени да отпаднат и затова на първо гласуване ще се въздържат.

Според Димо Дренчев от "Възраждане" целта на този законопроект е да намали привлекателността на тютюневите изделия към подрастващите. По думите му се таргетират децата чрез поставяне на тези продукти с разнообразни вкусове точно до сладките изделия на касите в търговската мрежа. 

Десислава Танева от ГЕРБ предложи срокът за предложения между първо и второ четене в закона да се съкрати на 3 дни, защото България е закъсняла с привеждането на европейското законодателство, което изисква съответните нормативни промени. Предложението бе прието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика