Приключва най-голямото учение на НАТО от Студената война, 90 000 отразиха руско нападение

OFFNews 31 май 2024 в 10:25 1326 0

НАТО

Снимка БТА/АП

Войските на страните членки на НАТО завършат днес най-голямото си военно учение, организирано от западния отбранителен съюз след края на Студената война, което има за цел да възпре евентуална руска агресия, съобщиха ДПА и БТА. 

По данни на щаба на НАТО в ученията, започнали преди около четири месеца, са участвали над 90 000 войници от всички 32 държави членки на алианса, както и 50 военни кораба, 1100 бойни машини и над 80 бойни самолета.

Учението е съсредоточено по-специално върху предупреждението и разгръщането на националните и многонационалните сухопътни сили на източния фланг на НАТО, от Полярния кръг до Карпатите в Румъния.

Сценарият за мащабните военни маневри е руско нападение на съюзническа територия, попадащо в обхвата на член 5 от Северноатлантическия договор, който посочва, че нападение срещу един съюзник от НАТО се смята за нападение срещу всички съюзници.

Член 5 е бил прилаган само веднъж - след терористичните атаки на "Ал Кайда" срещу САЩ на 11 септември 2001 г., припомня ДПА.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх