Президентът връчи мандатa за съставяне на правителство на Асен Василев (видео)

OFFNews 01 юли 2022 в 17:04 3819 3

Радев връчи мандатa за съставяне на правителство на Продължаваме промяната

Снимка БГНЕС

Радев връчи мандатa за съставяне на правителство на ПП

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Асен Василев, посочен от парламенталната група на "Продължаваме промяната"

Мандатът е за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Заедно с Асен Василев на "Дондуков" 2 отидоха Кирил Петков, Никола Минчев и Андрей Гюров.

Радев: От вчера имаме и външнополитическа криза

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България. Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност и предвидимост. От надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилие за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на очакванията на българските граждани, каза Радев при връчването на мандата.

България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за нарастващата неизвестност, а реформите и средствата по Плана за възстановяване чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза, отбеляза Радев в уводните си думи.

Той припомни, че при връчването на мандата за съставянето на сегашното правителство е предупредил, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система, то статуквото ще потърси своя реванш.

Василев: Изключително важно е да имаме кабинет

"За мен това е огромна отговорност. Всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет", каза Асен Василев.

Изключително важно е този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държава, добави Асен Василев.

Номинацията на Асен Василев беше обявена от министър-председателя в оставка Кирил Петков по-рано днес във видеоизявление. В настоящото правителство в оставка Асен Василев е вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите. Той беше и служебен министър на финансите в първия служебен кабинет на министър-председателя Стефан Янев, назначен от президента Румен Радев. Бил е министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г.

От „Продължаваме Промяната“ заявиха, че ще предложат нов кабинет единствено ако са убедени, че в 47-то Народно събрание има поне 121 народни представители, които ще поставят на първо място посочените в изявлението на премиера в оставка цели.

Протест пред президентството

Връчването на мандата беше съпроводено с протест пред сградата президентството срещу оставането във властта на „Продължаваме Промяната“.

Засилено е и полицейското присъствие.

Демонстрантите с транспарант "Национално движение Хан Кубрат" настояват ПП да върнат мандата на президента.

"Национално движение Хан Кубрат" се представя като "неправителствена патриотична организация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

Блейк7

01.07 2022 в 18:08

О, Рохане отдавна не си бачкал тук. Сега ли застъпваш на смяна? Айде, лека и доходна.

...ъъъ..ъъъъъ .. притеснявам се ще има ли кой да ти дава рубли след като затворят посолството?