Президентът: Подслушването е много удобна тема сега

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2014 в 13:43 2199 2

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

"По време на кампанията българските граждани трябва да чуят добрите идеи за това как нацията да върви напред и да заемем по-достойно място в Европейския съюз. Още отсега обаче започваме да слушаме за специални разузнавателни средства, за скандали с подслушване. Разговорът за използването на СРС е много удобен, защото измества по-важния дебат за това какво е състоянието на българската демокрация, какво се случва в администрацията, в енергетиката, в здравеопазването. По-важният дебат е за смислените неща, които хората посочиха, каквато е борбата с монополите и прозрачността в енергийния сектор." Това заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференция, на която отчете втората година от мандата си.

Повод за раздразнението му бе поредният "разговор", воден чрез медиите за нов запис от подслушан разговор между Георги Първанов, Бойко Борисов и Румен Петков. Главният редактор на "Галерия" Кристина Патрашкова обяви преди дни, че разполага със запис, който ще направи публично достояние, но и до днес това не се е случило. Последваха изказвания и от Борисов, и от Петков. Бившият премиер внесе сигнал в прокуратурата за незаконно подслушване, а главният прокурор разпореди проверка.

Нормално е да има сблъсък на идеи и на политически субекти, но не е нормално да има личностни сблъсъци в политиката, които да прераснат във войни. За съжаление ще видим такива конфликти до изборите за Европейски парламент през месец май, каза президентът.

„Политическото противоборство на всяка цена и поемането на властта на всяка цена понякога на спомагат за решаването на наболелите за нацията проблеми“, коментира държавният глава.

Вицепрезидентът Маргарита Попова, която също присъства на отчета на втората година от мандата, коментира, че нерегламентираното използване на СРС руши правовия ред и убива върховенството на закона. "Не бива да свикваме със скандалите, които спорадично изникват в общественото пространснво. Те разрушават доверието между институциите и отделните личности", каза още тя и допълни че по темата трябва да се свика КСНС. 

По думите ѝ през 2012 година е имало изготвен законопроект, който затяга режима при ползване на СРС, но той в момента "събира прах на нечие бюро". Попова каза, че настоящият закон за СРС е "бяло поле" по отношение на нерегламентираното подслушване.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.01 2014 в 15:39

псевдопрезидент

20.01 2014 в 15:00

Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българската стопанска камара (БСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) продължават да очакват отговор от президента Плевнелиев как се стигна до абсурда да не бъдат поканени в делегацията при визитата му в Китай. Обясненията на президентската канцелария звучат напълно неубедително и обиждащо за всеки информиран и интелигентен предприемач. Очакваме писмен отговор от президента, а не от пресцентър. За нас продължава да е неясно, защо три четвърти от българския бизнес продължава да е в неведение за тази визита, организирана много непрозрачно от организация, която не е специализирана в организирането на бизнес форуми в чужбина.
Защо от българския бизнес беше укрита тази възможност и са се случили странни неща? Ще дам само един пример. Компания, която е сключила договор за продажба на розово масло в Китай е учредена набързо два месеца преди това - октомври-ноември 2013 г. Тя е ЕООД, назовава се "Българско розово масло". В бързината не са си сменили дори предмета на дейност, който е продажба на софтуер. С абсолютно същия предмет на дейност на същия човек има и "Лактобацилус булгарикус" ЕООД, "Български винопроизводители" ЕООД с горе-долу същия капитал.
Всичките тези ЕООД-та са регистрирани в края на м.г. и са със седалище в апартамент в "Лозенец"...?! Този участник в делегацията е сключил договор за продажба на розово масло. Обръщам внимание, че за да се продава розово масло в Китай, продуктът трябва да бъде сертифициран от продавача. Компанията, която продава най-много розова вода в Китай е "Българска роза"-Карлово. Тя има над 20 продукта на основата на розата и розовото масло, които са сертифицирани на китайския пазар и могат да се продават.
Сертифицирането на един такъв продукт отнема около 2 години. Компанията, която президентът е завел в Китай, никога не е произвеждала розово масло и продукти от розата. А двете асоциации на производители и търговци с етерични масла, които членуват в нашите органзации, не са уведомени изобщо, че такава визита се готви. А се явява гражданин, който е регистрирал няколко компании преди да замине делегацията и сключва договор за продажба на розово масло без никога в живота си да е произвеждал и продавал розово масло. Ако всички договори са като този ние въобще се съмняваме в успеха на тизи мисия. Защото тези, които биха могли да имат успешен бизнес, не са знаели изобщо за това посещение.