Президентът: Подслушването е много удобна тема сега

OFFNews 20 януари 2014 в 13:43 2757 2

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

"По време на кампанията българските граждани трябва да чуят добрите идеи за това как нацията да върви напред и да заемем по-достойно място в Европейския съюз. Още отсега обаче започваме да слушаме за специални разузнавателни средства, за скандали с подслушване. Разговорът за използването на СРС е много удобен, защото измества по-важния дебат за това какво е състоянието на българската демокрация, какво се случва в администрацията, в енергетиката, в здравеопазването. По-важният дебат е за смислените неща, които хората посочиха, каквато е борбата с монополите и прозрачността в енергийния сектор." Това заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференция, на която отчете втората година от мандата си.

Повод за раздразнението му бе поредният "разговор", воден чрез медиите за нов запис от подслушан разговор между Георги Първанов, Бойко Борисов и Румен Петков. Главният редактор на "Галерия" Кристина Патрашкова обяви преди дни, че разполага със запис, който ще направи публично достояние, но и до днес това не се е случило. Последваха изказвания и от Борисов, и от Петков. Бившият премиер внесе сигнал в прокуратурата за незаконно подслушване, а главният прокурор разпореди проверка.

Нормално е да има сблъсък на идеи и на политически субекти, но не е нормално да има личностни сблъсъци в политиката, които да прераснат във войни. За съжаление ще видим такива конфликти до изборите за Европейски парламент през месец май, каза президентът.

„Политическото противоборство на всяка цена и поемането на властта на всяка цена понякога на спомагат за решаването на наболелите за нацията проблеми“, коментира държавният глава.

Вицепрезидентът Маргарита Попова, която също присъства на отчета на втората година от мандата, коментира, че нерегламентираното използване на СРС руши правовия ред и убива върховенството на закона. "Не бива да свикваме със скандалите, които спорадично изникват в общественото пространснво. Те разрушават доверието между институциите и отделните личности", каза още тя и допълни че по темата трябва да се свика КСНС. 

По думите ѝ през 2012 година е имало изготвен законопроект, който затяга режима при ползване на СРС, но той в момента "събира прах на нечие бюро". Попова каза, че настоящият закон за СРС е "бяло поле" по отношение на нерегламентираното подслушване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови