Президентът: Не е работа на македонските политици да ни коментират

OFFNews Последна промяна на 09 октомври 2019 в 11:32 4297 0

"Хората от България и от Република Северна Македония споделят общ културен код, история и език от 1300 години. Затова политиците от двете страни имат общата отговорност да търсят подходи, които да ни сближават, а не поводи, които ни разделят", заяви президентът Румен Радев в Смолян.

Държавният глава посочи, че българската позиция за европейското приобщаване на Северна Македония е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство.

„Идеологията и манипулацията на тоталитаризма нямат място в обединена Европа“, категоричен е Радев. Според него българската позиция е и в интерес най-вече на Северна Македония, защото внася ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското приобщаване на страната. Но е важно предварително да са ясни условията за нашата подкрепа във всяка една преговорна глава и затова президентът e организирал консултативната среща по темата. Държавният глава подчерта, че очаква от българското правителство да отстоява последователно българската позиция.

„Не е работа на политиците на Северна Македония да коментират вътрешнополитическия живот в България, така, както аз не коментирам и не се занимавам с вътрешнополитическите въпроси на Република Северна Македония“, заяви още държоавният глава и допълни, че e поканил у нас колегата си Стево Пендаровски още на церемонията по встъпването му в длъжност.

„Няколко пъти съм потвърждавал своята покана към него и очаквам да намери време да дойде в България. Не трябва да се чака комисията по исторически и образователни въпроси да напредне, за да има такова посещение“, заяви българският президент.