Президентът може да насрочи парламентарните избори и на 7 ноември, и в края на месеца

OFFNews 03 септември 2021 в 10:04 1967 0

Невъзможността да се състави правителство дава възможност на президента Румен Радев да е малко по-свободен в избора си кога да се проведат изборите. Те могат да бъдат или на 14 ноември, или да се забавят малко и да отидат към края на ноември, а може да ги насрочи и за 7 ноември.

Това каза пред БНР преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

По думите на експерта за съжаление сегашното Народно събрание не дава сигнали, че може да се приемат важни законопроекти преди разпускането му.

"Едва ли ще се стигне до приемането на нови членове на Конституционния съд или управител на БНБ в тази обстановка.

Според доц. Киселова разумният срок по Конституция кога да се проведат изборите, когато не е посочен този седем дневен срок, дава свобода на субектите сами да решат това. "В този смисъл Конституцията не е указала, че в деня, в който се върне неуспешният мандат от БСП, трябва в същия ден да се разпусне Народното събрание", посочи още тя.

Според мен е разумен срок да има указ за разпускане на 10 или 14 септември, като с този указ не се определя дата за изборите, а след това президентът ще има няколко дни да прецени кога да бъдат изборите, обясни доцентът. 

По думите й как да бъдат изборите влече опасността кой да поеме вината за несъставяне на правителство след това.

Относно твърденията за плагиатство около трудовете на Петър Илиев и доц. Киселова и това, че книгата на Илиев вече се предлага със съкратен с близо 80 страници вариант, тя посочи, че е възможно преработената версия да се предостави на Етичната комисия. 

Киселова допълни, че се очаква да има развитие в Комисията другата седмица.  

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За политиката